Kiriku vara topelttollide vastu

Andres Reimer 15. oktoober 2001, 00:00

Venemaa hoidub Eestile võrdsete kaubandustingimuste andmisest seni, kuni pole lahendatud Moskva patriarhaadile alluva vene õigeusu kiriku probleemid, ütles Venemaa peaministri asetäitja Viktor Hristenko reedel eravestluses Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsiooni (ESA) tegevdirektorile Jaak Saarniidule.

ESA viieliikmeline delegatsioon osales eelmisel nädalal töösturite ja ettevõtjate rahvusvahelise kongressi töös. Moskvast lähtuv kongress taotleb ühise finants- ja majandusruumi loomist endisel sotsialismileeri territooriumil.

?Hristenko sõnul soovib Venemaa maailma kaubandusorganisatsiooniga liitumist silmas pidades suhted Eestiga lähiajal klaarida, kuid peab kiriku huvisid esmatähtsaks,? selgitas Saarniit.

Venemaa valitsus taotleb Eestilt Moskva patriarhaadile alluva vene õigeusu kiriku põhikirja kinnitamist, mis seadustaks organisatsiooni õigusliku järjepidevuse alates tsaariajast. Järjepidevuse tunnustamine võimaldaks Moskva patriarhaadil nõuda omale Eestis asuvaid õigeusu kiriku varasid, mis kuuluvad Konstantinoopolile alluvale kirikule. Ihaldusväärsete varade põhiosa moodustab ligi 25 õigeusu kirikuhoonet koos juurde kuuluva maaga, millest paljusid Moskva patriarhaat omaniku loal usutööks kasutab.

Venemaa valitsus hoidub avalikust nõudest Moskva patriarhaadi kasuks, sest püüab jätta välismaailmale muljet, et õigeusu kiriku näol pole tegemist riigikirikuga.

?Kui Eesti omab idas kommertshuvisid, siis peate arvestama rahvuslik-õigeuskliku taassünniga Venemaal,? ütles Venemaa töösturite ja ettevõtjate liidu asepresident Boris Kurakin. ?Senikaua, kui patriarh Aleksius ei saa lahendamata probleemide tõttu külastada oma vanemate haudu Eestis, pole mõtet rääkida topelttollide kaotamisest.?

Kurakin teeb Itaalias ja Austrias äri Eestis Johannes Hindi poolt välja töötatud silikaltsiidi tehnoloogiaga.

Neljapäeval teatas Kasjanov, et ei võta erinevalt varem plaanitust reede hommikul Kremlis vastu töösturite kongressi rahvusdelegatsioonide juhte, sest valmistub Rootsi kuninga visiidiks. Kasjanoviga topelttollidest rääkima valmistunud Eesti delegatsiooni juhtinud Pakterminali nõukogu esimees Aadu Luukas lendas seepeale Moskvast ?veitsi ärikohtumisele.

Erinevalt assambleel sageli mikrofoni haaranud lätlastest jätsid Eesti ettevõtjad tribüüni kasutamata, andes Luukasele koostatud sõnavõtu teksti assamblee sekretariaati protokolli lisamiseks. Kaubandus-majanduslepingute puudumine takistab Eesti ja Venemaa ettevõtjate koostööd, seisis sõnavõtus.

Venemaa esindajad suhtusid Eestisse positiivselt, tõstes mitmes sõnavõtus meie ettevõtjate saavutusi eeskujuks, rääkis ASi Intopex peadirektor Nikolai Jaku?kin.

Kongress pakkus eestlastele suurepärase võimaluse ärihuvide lobeerimiseks, ütles ASi Sangar nõukogu esimees Jüri Kraft. ?Kuigi minul ei ole praegu Venemaal suuri ärisid, hoian mitut rauda tules,? selgitas Kraft. ?Kongressis osalevad suured tegijad ning siin kohalolekut hinnatakse väga kõrgelt.?

?Kongress näitas venelaste valmisolekut ärisuheteks Eestiga, sest meie mõistame siinset turgu, valdame oskusteavet ning küsime oma toodete eest sobivat hinda,? rääkis ASi Standard juhatuse esimees Enn Veskimägi.

___________________________________________

Venemaa viitab kiriku huvidele

Patriarh pöördus Laari poole

10.10.2001 Suurettevõtjad taotlevad Vene topelttollide kaotamist

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing