Inno Tähismaa • 15. oktoober 2001 kell 22:00

Luik võib Bonnierilt osaluse osta

Kui Luik kuu aja jooksul seda võimalust ei kasuta, on Bonnieril lepingu järgi õigus sama summa eest osta välja Luige osalus. Kinnitamata andmetel on Bonnier Grupp nõus osalusest loobuma väiksema summa eest, kui ta selle Luigelt ostis.

Luik ütles eile õhtul, et alates 1998. aastast on Bonnier Grupp olnud huvitatud hoopis tema käest osaluse ostmisest. ?Nüüd sarnaneb olukord ajaga, mil eestlased end pärisorjusest vabaks ostsid,? ütles Luik. Tema sõnul pole talle veel konkreetset pakkumist tehtud. Rohkem ei soovinud ta kommenteerida.

Bonnier Grupi esindaja Ekspress Grupi nõukogus Lars-Gösta Juhlin oli eile päev otsa nii hõivatud, et ei leidnud ühtegi minutit aega küsimustele vastamiseks.

Bonnier Grupile kuuluva Äripäeva peatoimetaja Igor Rõtov ütles, et kui see tehing teoks saab, on see, nagu ostaks Urmas Sõõrumaa ESSi tagasi. ?Müts maha Luige ees, kui hakkama saab,? tunnistas Rõtov. ?Ei suuda uskuda, et see laabub.?

Bonnier Grupp maksis 1998. aasta suvel Luigele 50 Ekspress Grupi aktsiate eest eri hinnanguil 70?80 miljonit krooni. Praeguse tehingu hind jääb kinnitamata andmetel samadesse piiridesse, mis tähendab, et Bonnier Grupp ei saa tehtud investeeringust kasu.

Kui Luik vajamineva raha leiab ja tehing teoks saab, peaks see parandama olukorda Eesti Päevalehe ASis, millel on praegu kolm tugevat omanikku: OÜ Vivarone (Jaan Manitski) 50 protsendi, Bonnier 25 protsendi ja Hans H. Luik 25 protsendiga. Eesti Päevalehe suuromanik Jaan Manitski ütles, et ei taha tehingu mõju üle spekuleerida. ?Asjaajamine on ikka kergem, kui kaks kokka ametis,? kommenteeris ta. Tema sõnul pole ta oma osalust Bonnier Grupile müügiks pakkunud. ?Konkreetselt pole pakkumist tehtud,? ütles ta.

ASi Eesti Meedia juhile Mart Kadastikule tuli tehing üllatusena. ?See on huvitav uudis,? ütles ta. Kadastik ütles, et tehing ei mõjuta Ekspress Grupi ja Eesti Meedia tütarfirmade, ASi SL Õhtuleht, ASi Ajakirjade Kirjastus, ASi Express Post ja OÜ EM Foto tegevust, kuna nende ettevõtete areng on põhikirjadega paika pandud. Küll võib tehingu mõju olla emotsionaalne, sest seni on Eesti Meedia norralastest omanikud Bonnieriga hästi hakkama saanud. ?Järgmisel nädalal on SL Õhtulehe eelarvet puudutav koosolek, on põnev, kes mul vastas istub,? ütles Kadastik.

Ekspress Grupi juhtiva väljaande Eesti Ekspressi peatoimetaja Aavo Kokk ütles eile, et pole tehingust veel kuulnud. ?Näen omanikke väga harva, mis tuleneb sellest, et omanikud ei kuluta oma aega väljaande peale, millel läheb hästi. Kui läheb halvasti, on omanikud närvis. Püüan teha kõik, et läheks hästi,? ütles Kokk.

Tänavu esimesel poolaastal oli Ekspress Grupi konsolideeritud kasum 8,3 miljonit krooni. Ekspress Grupil on 7 tütarfirmat, mis hõlmavad 60 Eesti meediaturust. Grupp omab enamikku ettevõtteid kahasse teiste firmadega. Grupi täielikus omanduses on Eesti Ekspressi välja andev Eesti Ekspressi Kirjastuse AS.

Hetkel kuum