Sõda, millest kõik tahavad võita

Tõnis Arnover 16. oktoober 2001, 00:00

Terrorirünnaku järel USA algatatud terrorismivastases sõjas on paljud suurriigid kiiresti ära näinud võimaluse ühiste huvide kaitsmise varjus lõigata sellest omakasu ja suurendada oma mõju. Eelmine nädal pakkus selle kohta näiteid küllaga.

Suurbritannia, mille mõju suurriigina on pärast Rahvaste Ühenduse lagunemist pidevalt kahanenud, on USAd Afganistani ründamisel sõjaliselt kõige aktiivsemalt abistanud. Briti peaministri Tony Blairi praegune Lähis-Ida riikide visiit, mille delikaatne ülesanne on kaasata moslemimaid USA juhitasse koalitsiooni, suurendaks õnnestumise korral Briti mõjujõudu märgatavalt.

Otseselt selle sündmuse mõjul on oma välispoliitilise positsiooni ümber hinnanud Teise maailmasõja suured kaotajariigid Saksamaa ja Jaapan. Nii tegi Saksamaa kantsler Gerhard Schröder läinud neljapäeval parlamendis avalduse, kus ta ütles, et USAle tehtud rünnak sai pöördepunktiks Saksamaa välispoliitikas. Kantsleri sõnul loobub Saksamaa nüüdsest rahvusvahelistes asjades ?teisejärgulisest osast? ja hakkab kandma täielikku vastutust, sealhulgas sõjaliselt.

Mõni päev enne seda oli Jaapani uus peaminister Junichiro Koizumi andnud märki, et kavatseb suurendada riigi poliitilist ja sõjalist rolli, mis täpsemalt vastaks tema majandusslikule kaalule. Esimese sammuna selles suunas otsustas Jaapan anda USA üksustele logistilist abi, mida riigi patsifistlik põhiseadus tegelikult ei luba.

Ja muidugi Venemaa, mis püüab koalitsioonis osalemise eest välja kaubelda suuremat sõnaõigust Euroopa Liidu strateegilise partnerina ning, saanud vabad käed T?et?eenias, avaldab Abhaasia kaudu järjest jõhkramat survet Gruusiale, et hoida seda oma mõjusfääris.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing