Thulema: Standard varastab ideid

Andres Reimer 16. oktoober 2001, 00:00

Thulemale kaks aastat tagasi esindusliku juhikabineti mööblikomplekti disaininud kunstnik Tõnu Veimer valmistas pärast tööle asumist Standardisse uuele tööandjale samasuguse toote, mis riivab ärieetikat, ütles eile Thulema juhatuse esimees August Kull.

Standardi poolt eelmisel nädalal sisustusmessil demonstreeritud Contcepti nime kandev komplekt sarnaneb mõõtmetelt, servaprofiilidelt, kuid ka furnituurilahendustelt nii palju Thulema komplektiga Forset, et plagiaat on ilmselge, ütles Thulema arendusjuht Margus Proos.

Thulema kaalub praegu koostöös juristidega Standardi kohtusse kaebamist, kuid pole otsustanud, kas pöörata hagi ettevõtte või toote disaininud Veimeri vastu, rääkis Kull.

Thulema süüdistused on alusetud, ütles Standardi müügi- ja turundusdirektor Priit Tamm. ?Standardi võimas esinemine mööbli- ja sisustusmessil, kus meie tulime välja kümne uue tootega ja Thulemal polnud midagi näidata, ajas Thulema endast välja,? lausus Tamm.

Kired sarnaste mööblikomplektide pärast lõid konkureerivate mööblifirmade töötajate vahel lõõmama juba sisustusmessil, kui väidetavalt kleebiti Standardi väljapanekus esitletud Concepti mööblile peale Thulema kleebiseid, öeldi Standardist.

Conceptil leidub Thulema poolt valmistatava komplektiga sarnaseid detaile, kuid tegemist on erinevate toodetega, ütles Veimer. ?Töötasin Standardi jaoks edasi ideedega, mida ma ei jõudnud Thulemas lõpule viia, kuid püüdsin kopeerimist meeleheitlikult vältida,? rääkis ta. ?Süüdistused on alusetud, sest näiteks köögitaburette toodavad kõik mööblitootjad, vaidlemata autorluse üle.?

Komplektide sarnasust rõhutab Veimeri sõnul ennekõike mõlema toote juures kasutatav tume peits.

Ühe põhimõttelise erinevusena esitas Veimer Standardi Contceptis kasutatavaid kilpjagu, mis erinevalt Forseti puhul kasutatavatest metallist z-kujulistest jalgadest tagavad juhi töölauale suurema stabiilsuse. Forseti töölaud püsib z-jalgadel üksnes tänu ühendamisele lisasektsiooniga, Contcept seevastu seisab iseseisvalt, lausus Veimer.

Täna asub mööblitootjate vaidlust klaarima sisearhitekt Maaria Valk-Falk, kelle poole vaidluse osapooled on pöördunud. ?Juhi kabineti mööbel on spetsiifiline, enamasti tumedast mahagonist toode, mille puhul pole kerge midagi enneolematut välja mõelda,? ütles ta. ?Igal kunstnikul on oma käekiri ning võib pidada geniaalseks, kui ta suudab seda kümnele erinevale tootjale maha müüa.?

Tootearendusse investeerivate ettevõtetena peavad nii Standard kui ka Thulema oma toodangut kaitsma, kuid mööblidisain jäetakse enamasti patenteerimata, lausus Valk-Falk.

Forset polnud patendiga kaitstud, sest mööbli kaitsmine terviklahendusena on liiga keeruline, rääkis Proos. ?Patenteeritud mööblit võib lihtsalt järgi teha, muutes üksnes mõõtmeid vähesel määral,? selgitas ta.

Mööblit on võimalik kaitsta tööstusdisainilahendusega, kuid mööblitootjad pole seda võimalust kuigi agaralt kasutanud, öeldi patendiametist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing