Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Thulema: Standard varastab ideid

  Thulemale kaks aastat tagasi esindusliku juhikabineti mööblikomplekti disaininud kunstnik Tõnu Veimer valmistas pärast tööle asumist Standardisse uuele tööandjale samasuguse toote, mis riivab ärieetikat, ütles eile Thulema juhatuse esimees August Kull.
  Standardi poolt eelmisel nädalal sisustusmessil demonstreeritud Contcepti nime kandev komplekt sarnaneb mõõtmetelt, servaprofiilidelt, kuid ka furnituurilahendustelt nii palju Thulema komplektiga Forset, et plagiaat on ilmselge, ütles Thulema arendusjuht Margus Proos.
  Thulema kaalub praegu koostöös juristidega Standardi kohtusse kaebamist, kuid pole otsustanud, kas pöörata hagi ettevõtte või toote disaininud Veimeri vastu, rääkis Kull.
  Thulema süüdistused on alusetud, ütles Standardi müügi- ja turundusdirektor Priit Tamm. ?Standardi võimas esinemine mööbli- ja sisustusmessil, kus meie tulime välja kümne uue tootega ja Thulemal polnud midagi näidata, ajas Thulema endast välja,? lausus Tamm.
  Kired sarnaste mööblikomplektide pärast lõid konkureerivate mööblifirmade töötajate vahel lõõmama juba sisustusmessil, kui väidetavalt kleebiti Standardi väljapanekus esitletud Concepti mööblile peale Thulema kleebiseid, öeldi Standardist.
  Conceptil leidub Thulema poolt valmistatava komplektiga sarnaseid detaile, kuid tegemist on erinevate toodetega, ütles Veimer. ?Töötasin Standardi jaoks edasi ideedega, mida ma ei jõudnud Thulemas lõpule viia, kuid püüdsin kopeerimist meeleheitlikult vältida,? rääkis ta. ?Süüdistused on alusetud, sest näiteks köögitaburette toodavad kõik mööblitootjad, vaidlemata autorluse üle.?
  Komplektide sarnasust rõhutab Veimeri sõnul ennekõike mõlema toote juures kasutatav tume peits.
  Ühe põhimõttelise erinevusena esitas Veimer Standardi Contceptis kasutatavaid kilpjagu, mis erinevalt Forseti puhul kasutatavatest metallist z-kujulistest jalgadest tagavad juhi töölauale suurema stabiilsuse. Forseti töölaud püsib z-jalgadel üksnes tänu ühendamisele lisasektsiooniga, Contcept seevastu seisab iseseisvalt, lausus Veimer.
  Täna asub mööblitootjate vaidlust klaarima sisearhitekt Maaria Valk-Falk, kelle poole vaidluse osapooled on pöördunud. ?Juhi kabineti mööbel on spetsiifiline, enamasti tumedast mahagonist toode, mille puhul pole kerge midagi enneolematut välja mõelda,? ütles ta. ?Igal kunstnikul on oma käekiri ning võib pidada geniaalseks, kui ta suudab seda kümnele erinevale tootjale maha müüa.?
  Tootearendusse investeerivate ettevõtetena peavad nii Standard kui ka Thulema oma toodangut kaitsma, kuid mööblidisain jäetakse enamasti patenteerimata, lausus Valk-Falk.
  Forset polnud patendiga kaitstud, sest mööbli kaitsmine terviklahendusena on liiga keeruline, rääkis Proos. ?Patenteeritud mööblit võib lihtsalt järgi teha, muutes üksnes mõõtmeid vähesel määral,? selgitas ta.
  Mööblit on võimalik kaitsta tööstusdisainilahendusega, kuid mööblitootjad pole seda võimalust kuigi agaralt kasutanud, öeldi patendiametist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Bolt läheb Soomes kolmandale katsele
Eesti tehnoloogiafirma Bolt üritab taas löögile pääseda Soome turul, kust on juba kaks korda ära tuldud, vahendab Helsingin Sanomat.
Eesti tehnoloogiafirma Bolt üritab taas löögile pääseda Soome turul, kust on juba kaks korda ära tuldud, vahendab Helsingin Sanomat.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.