Tulekul uued riigilõivud

Peeter Raidla 17. oktoober 2001, 00:00

Valitsuse esitatud eelnõu riigilõivuseaduse muudatuste kohta on saanud riigikogus kiire käigu. Eelnõu jõudis valitsusest riigikokku 26. septembril ning juba 10. oktoobril läbis see esimese lugemise. Eilseni sai teha muudatusettepanekuid ning juba homme arutab komisjon need läbi.

Juhul kui rahanduskomisjon need läbi vaatab, võib riigikogu seadusemuudatused juba järgmisel nädalal vastu võtta. Rahanduskomisjoni nõunik Raimond Kala kinnitas, et teoreetiliselt on see ka võimalik.

Rahandusminister Siim Kallase ja kantsler Aare Järvani allkirjastatud seletuskirjas öeldakse, et kõnealuse riigilõivuseaduse muutmise seadusega korrigeeritakse neid riigilõive, mis on ette nähtud isikut tõendava dokumendi väljaandmise ja väljavahetamise taotluse läbivaatamise eest.

Näiteks tulevase ID-kaardi eest tuleb tasuda riigilõivu 150 ja reisidokumendi ehk siis passi eest 350 krooni. Kui aga tahta korraga nii ID-kaarti kui ka passi, siis piisab 440 krooni väljakäimisest. Alaealistele ja pensionäridele, aga ka pagulastele on riigilõiv vastavalt 75 krooni ID-kaardi ja 175 krooni passi eest.

Riigilõivuseadus muutub ka viisa, elamis- ja töölubade taotlemise osas.

Autoregistrikeskuses võetavate riigilõivude korrigeerimine, mida kajastab ka juuresolev tabel, on aga seotud ühtse liiklusregistri loomisega, mille alla ühendatakse autoregistri ja traktoriregistri andmebaasid. Oluliselt odavamaks läheb mopeedi juhiloa soetamine. Seletuskirjas põhjendatakse seda eesmärgiga tuua 14?15aastased noored liiklusesse organiseeritult ja ettevalmistatult.

Vt. ka tabelit: Praeguse ja tulevase lõivu võrdlus

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:58
Otsi:

Ava täpsem otsing