Riina Kallas • 18. oktoober 2001 kell 22:00

Land Rover ? autost sõber

?See on eeskätt elustiil,? täpsustab teine klubi juhatuse liige Kalev Rannat. ?Kõige tähtsam on Land Roveri omanikus teatav vabaduse tunne ? võin sõita teel, kuid ei jää hätta ka seal, kus enamasti traktoriga liigutakse.?

Vaarmanni ja Rannati Land Roverid on pärit 1970. aastast ning kestavad veel 20?30 aastat, järgmise remondini. ?Land Roverit iseloomustab kõige rohkem vastupidavus,? kinnitab Rannat.

Eesti Land Roveri klubisse kuulub kümmekond liiget mitmelt elualalt. Üritustel käib aga kaasas veel 15?20 Land Roverist ning klubist huvitatud inimest. Vaarmanni sõnul on üritused eelkõige hariva ja silmaringi laiendava iseloomuga.

Neli korda aastas, vastavalt aastaajale teevad klubiliikmed autodega väljasõite, millest kolm on mõeldud vaid Land Roveri omanikele. Sügisene väljasõit on kõigile asjast huvitatud maastikuauto omanikele, kaasa arvatud teistele autoklubidele. Läbides varem paika pandud ja ülevaadatud trassi, tutvutakse mitmesuguste looduslike ja ajalooliste vaatamisväärsustega, mille juurde käib alati ka mõne liikme ettekanne.

Ühe välisürituse korraldamine on suur ettevõtmine. ?Tohutult palju ametkondi, millega tuleb ürituse trassi kooskõlastada. Et sa ei sõida eramaa peal omaniku loata, et sa ei sõida erateel,? toob Vaarmann esile suurema probleemi. Ühe ürituse organiseerimine võtab palju aega ja võib kesta rohkem kui kuu.

?Meil on projekt, mida me alustasime sel suvel. Me kavatseme läbi sõita kõik Eestimaa kitsarööpmelise raudtee tammid,? räägib Vaarmann innustunult. ?See on hästi palju põnevaid jaamahooneid, rajatisi ja kohti, kuhu iga päev ei satu.? Raudteed mööda kulgeva väljasõidu organiseerimine on lihtsam, sest tihti ei tunnista seda omaks kumbki raudteega piirnev vald.

Eestimaa metsaradadel ringi sõites näeb nii mõndagi huvitavat. Lisaks uutele põnevatele vaatamisväärsustele on klubi liikmed avastanud ka nähtusi, mis on vaatamist väärt selle halvemas mõttes. Nimelt kaardi järgi looduskaitse all olevatel aladel asuvad prügimäed, mida leidub ohtralt eriti Tallinna lähedal. Sellistest tähelepanekutest teavitamine on kevadel toimunud maastikuautoklubide, erinevate ametkondade ja roheliste ümarlaua tulemus ja üks tiheneva koostöö märke.

Lisaks Eesti organisatsioonidele ja autoklubidele on klubil sidemeid ka samalaadsete Land Roveri klubidega välismaal. Ehkki siiani ei ole veel välisklubide tegevusest osa võetud, on mõne lähinaabruse klubiga ühise ürituse korraldamine üks eesmärkidest.

Hetkel kuum