Tõnis Arnover • 21. oktoober 2001 kell 22:00

Nokia üllatas jälle

Helsingi börsi ja kogu Soome majanduse lipulaeva Nokia kolmanda kvartali maksude-eelne kasum oli 1,068 miljardit eurot ehk 16,7 mld Eesti krooni. Analüütikud prognoosisid 1, 034 mld eurot. Seetõttu ületas ka kasum aktsia kohta analüütikute pakutud 0,15 eurot 0,1 euro võrra ja oli 0,16 eurot.

Vaatamata sellele, et tulemus jäi eelmise aasta vastavale tulemusele 24 alla, oli see üldist turuolukorda arvestades aktsiaturgudele positiivne uudis, mis viis firma aktsia börsil tõusule.

Firma käive oli kolmandas kvartalis 7,050 mld eurot (110,3 mld krooni), mis tähendab seitsmeprotsendilist kahanemist. Nokia ise oli prognoosinud käibe vähenemist 5 ja analüütikute keskmine käibeootus oli samuti veidi suurem ehk 7,205 mld eurot. Käivet vähendasid eelkõige mobiiltelefonisüsteemid, mille müük alanes 14. Samal ajal kahanes mobiiltelefonide müük ainult 3. Euroopas vähenenud nõudlust oli hästi aidanud korvata nende hea minek USAs ja Kagu-Aasias.

Neljandas kvartalis loodab Nokia müüki suurendada kuni 20 ja tõsta kasumi aktsia kohta 0,18-0,20 eurole.

FIM Securitiesi telekomianalüütik Jussi Hyöty arvas Dagens Industris samuti, et kolmandas kvartalis läbis mobiiltelefoniturg madalseisu ning saavutab neljandas kvartalis paremaid tulemusi, kui analüütikud ootavad.

Kui eelmises kvartalis prognoosis Nokia maailma selle aasta mobiiltelefonituru läbimüügiks 405 mln mobiiltelefoni, siis nüüd oli ta alandanud prognoosi 390 miljonile. Teatavasti oli ka USA Motorola eelmisel nädalal kärpinud prognoosi varasemalt 400-425 miljonilt 380-400 miljonile, mida analüütikud olid pidanud õige pessimistlikuks.

Tuleva aasta jooksul loodab Nokia peadirektor Jorma Ollila eelkõige kolmanda põlvkonna (3G) mobiiltelefonide nõudluse kasvu abil suurendada müüki 25-35 ja tõsta Nokia 3G turuosa 35 protsendini. ?Vaatamata müügi vähenemisele ei ole me oma investeeringuid kärpinud, mis on oluline tegur lähitulevikus edu saavutamisel,? ütles Nokia peadirektor.

Dresdner Kleinwort Wassersteini analüütik Per Lindberg ütles, et nõustub Ollila seisukohaga, et 3G aitab tuleval aastal mobiiltelefoniturgu elavdada ja et Nokia suudab taas saavutada 25-35 kasvutempo.

Väga paljud analüütikud peavad seda prognoosi siiski ülijulgeks ega usu, et Nokia võib selle saavutada enne 2002. a neljandat kvartalit või isegi detsembrikuud. Sellele vaatamata oli see nende hinnangul Nokia käesoleva kvartaliaruande kõige tähtsam sõnum ja aktsiahinna tõusu peamine põhjus.

Analüütikute väitel oli Nokia aruanne turule halvaks signaaliks Ericssoni kohta, mis ei ole veel kvartaliaruannet esitanud. Nokia aruanne näitab, et mobiiltelefonisüsteemide turul läheb palju kehvemini kui mobiiltelefonide turul. Pole ju saladus, et Nokia trumbiks on mobiiltelefonid, Ericssonil aga mobiiltelefonisüsteemid, ütles üks anonüümne analüütik Dagens Industrile. See oli peamine põhjus, miks Ericssoni aktsia kohe pärast Nokia aruande teatavakstegemist 5 kukkus.

Hetkel kuum