Uus nähtus: ?ongleerimine maamaksuga

22. oktoober 2001, 00:00

TTÜ õppejõu Paul Tammerti artiklist ?Maksustada või mitte?? (ÄP 16.10.) nähtub, et Saaremaal Kaarma vallas elav tädi Maali peaks oma maa hinna ja maamaksu röögatu tõusu üle üliväga rõõmustama, maa tulistvalu maha müüma ja Tierra del Fuegole või mõnele teisele saarele lendama. Siinkohal mõned küsimused Tammertile.

Mis saab, kui tädi Maali ei jaksa uut maamaksu tasuda ega leia ka nii kähku ostjat maale, mille omaja peab hakkama maksma 239 000 krooni aastas? Kas tema maa sel juhul võõrandatakse ja kogu tema muu vara konfiskeeritakse maamaksu katteks?

Oletame, et tädil õnnestub müüa kiirelt 19 ha ja ta jätab omale 1 ha. Aga kui vald ei mõista seda viimast hektarit maksuvabaks? Siis peab ju meie pensionär käima välja 12 000 krooni aastas.

Mida soovitab Tammert neile Nõmme ja Merivälja elanikele, kellele uus maamaks käib üle jõu? Oletame, et ümber Tallinna tõmmatakse sõõrjas isojoon, mille taga maamaks järsult langeb. Kas peaks Nõmme elanik siis kolima Lasnamäele paneelmajja või rajama omale uue kodu tolle isojoone taha, näiteks Anija valda? Maa hind Anija vallas seepeale muidugi tõuseks, ühes millega tõstetakse Tallinnast kosmiliselt maamaksu. Kas tuleb tal taas hakata kolima järjest kaugemale Tallinnast? Et muutkem meie riigi põhielanikkond magala elanikeks ja rändrahvaks.

Tammert ja teised maamaksusõbrad ei paista kursis olevat ei maaelu, metsamajanduse ega tädi Maali (?elab mälestustest?, sest muud ?ei oska? ega ?viitsi?) käekäiguga.

Kas Eestis peaks võetama suund looduslike koosluste säilitamisele või metsade ?korrastamisele? Lääne-Euroopa tasemeni? Järvamaal läheb keskmiselt 20 metsamaalt saadavast kasumist (netotulust) ehk iga viies tihumeeter maamaksu katteks. Seda on niigi küllalt. Tõsta maamaksu tähendaks raiekoormuse olulist tõusu meie metsades. Saagu Tallinna ümbrus metsadest lagedaks, ent maainimest ei tuleks selle maksuga kiusata. Küüniline on soovitada tädi Maalile lahendusena minna seeni müüma.

Kas siis keegi ei karda, et maamaksuga ?ongleerimine 20 000 ulatuses aasta kohta võiks vallandada laialdase kodanikuallumatuse? Kahe ja poole aasta eest arvasin ekslikult, et hääletasin parempoolse valitsuse poolt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing