Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Koalitsiooni erimeelsused ei päästa maksulöögist

  Rahanduskomisjoni liige reformierakondlane Meelis Atonen, kel on võeud üle 600 000 krooni suurune eluasemelaen Hansapangast, toetab vaatamata mitme riigikogu liikme ettepanekule tõsta piirmäära 100 000-le siiski 50 000kroonist piiri. ?Ühtegi seadust ei tohi teha konkreetsele inimesele mõeldes ja eriti suur patt on, kui seadusandja arvestab seadust tehes iseenda olukorda,? sõnas Atonen. Kuigi tema erakonnakaaslased Andres Lipstok ja Toomas Vilosius koos keskerakondlase Liina Tõnissoniga pooldavad piirsumma tõstmist 100 000 kroonile, toetab enamus reformierakonna fraktsioonis seadusemuudatuse praegusel kujul vastu võtmist.
  ?Kui koalitsioon suudetakse koondada ühe kepidistsipliini alla, siis see võetakse vastu rahandusministri soovitud kujul,? prognoosis Liina Tõnisson. ?Aga kui koalitsioonis tekkinud lõhed laienevad ka sellele eelnõule, siis võib loota, et aktsepteeritakse mõningaid muudatusi, sest ka koalitsioon ise on teinud ettepanekuid piirmäära tõstmise osas, leides 50 000 olevat ebanormaalselt väikse.?
  Kui riigikogu täna rahandusministeeriumi algatatud seadusemuudatuse heaks kiidab, saab ülejärgmisel aastal tulu deklareerides maha arvata vaid need eluaseme- ja õppelaenu intressid, koolituskulud ning pensioni kolmanda samba sissemaksed, mille kogusumma jääb alla 50 000 krooni aastas. Teisele lugemisele mineva eelnõu järgi ei tohi mahaarvatav summa ületada ka 50 füüsilise isiku aastasest maksustatavast tulust.
  Reformierakondlase Jürgen Ligi sõnul ettepanek tõsta piirmäär 100 000-le ilmselt toetust ei leia. ?Mõõdukad ja Isamaa on sellele vastu ja vastu on nad ka minu ettepanekule lükata juriidiliste isikute vaheline dividendide maksustamine aasta võrra edasi,? ütles Ligi, kes ise küll toetab piirmäära tõstmist. ?Peamine põhjus on see, et kolmanda pensionisamba toetused on välja arendatud selle teadmisega, et mahaarvamised on niisugused ja see muudatus häirib keskkonda.?
  Rahanduskomisjoni esimehe Kalle Jürgensoni sõnul pole Isamaaliidu fraktsioon veel ühtset seisukohta kujundanud ja arutab seda täna hommikul. ?Ma ise küll toetan jätkuvalt seda, et limiiti mitte kehtestada ja jätta mahaarvamiste piiriks 50 maksustatavast tulust.?
  Rahvaliitlane Jaan Pöör ütles, et nende fraktsioon hääletab ilmselt siiski pakutava variandi poolt. ?Ma küll arvan, et riik peaks olema küllaltki stabiilne ning ei tohiks ühtesid soodustusi, mille alusel rahvas on oma elu planeerinud, väga tihti muuta,? ütles Pöör.
  Keskerakondlase Olev Raju kinnitusel pooldab fraktsioon igal juhul limiidi tõstmist, tema ettepanekul kas või 75 000ni. ?See pole põhjendus, et inimesi, keda muudatus puudutab, on ainult poolt protsenti elanikkonnast, sest korrutades selle pereliikmete arvuga, ei ole sugugi enam nii vähe.?
  Pangad prognoosivad seoses laenutähtaegade pikenemise ja toodetega, mis muudavad pikaajalised laenud kasulikumateks, eluasemelaenu summade suurenemist.
  ?Eluasemelaenude maht on kevadest jõudsalt suurenenud,? ütles Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas. Tema hinnangul vähendab muudatus usku pikaajalise säästmise mõttekusse, muu hulgas hakatakse kahtlema säästmisotsuseid mõjutavate seaduste stabiilsuses üldse. ?Eriti oluline on piirangu mõju juhul, kui üheaegselt makstakse õppemaksu, tagastatakse eluasemelaenu ja soovitakse samas ka säästa. Sel juhul võivad olla nii õppemaks kui ka laenusumma suhteliselt mõõdukad ? seega ei saa kindlasti väita, et muudatus puudutab vaid väga väikest osa elanikkonnast.?
  ___________________________________________
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Tööhõiveraporti ootuses sulgusid peamised USA indeksid madalamal
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.