Peep Sooman • 24. oktoober 2001 kell 8:12

Haigekassa: meie huvi inimeste andmete vastu pole haiglane

Haigekassa pressiesindaja Aet Truu kinnitab, et erinevalt Äripäeva nägemusest(tänane ÄP, lk 25) pole haigekassa huvi inimeste palga ja tervise vastu haiglane.

'Kui haigekassa uue ravikindlustusseaduse eelnõu kohaselt küsib kindlustussüsteemiga liituda soovivate inimeste tervist ja palgatingimusi puudutavaid andmeid, siis mitte haiglase uudishimu rahuldamiseks,' ütles Truu. 'Silmas on peetud haigekassale saadetavaid raviarveid, millel on kirjas patsiendi diagnoos ja raviprotseduurid, selle alusel maksab haigekassa raviasutusele inimesele määratud ravi eest,' lisas ta.

Järgneb Äripäeva repliik:

Ravikindlustusseaduse eelnõu annab haigekassale õiguse nõuda tervist ja palgatingimusi puudutavaid andmeid, s.h delikaatseid isikuandmeid, inimestelt, kes soovivad saada osa riiklikust kindlustussüsteemist. Milleks, kui tohib küsida ? kas lihtsalt haiglase uudishimu rahuldamiseks?

Kui palgatingimuste, s.h ravikindlustusele mineva 13%-lise osa kohta, oskab inimene haigekassale vastata, siis tervist puudutav vastus on ? tunnen end hästi (halvasti). Mis haigekassa sellise infoga peale hakkab? Inimese palgast läheb iga kuu 13%, ometi ei pääse ta isegi profülaktika mõttes paari-kolme aasta tagant tervist kontrollima (muul ajal riikliku tervishoiu hüvesid kasutamata) ? polevat raha, et teha lihtsamaidki uuringuid. Samas eraravikindlustuse võimalus puudub.

Hetkel kuum