Tallinna Kütte juht: Tallinna Soojusest saab asja

Inno Tähismaa 25. oktoober 2001, 18:30

Tallinna Soojuse tulevase rentniku, AS Tallinna Kütte juht Kristjan Rahu ütles, et AS Tallinna Soojusest saab vaatamata kahjumile asja.

Rahu ütles, et ta on valmis rääkima lähemalt äriplaanist järgmisel kolmapäeval, kui Tallinna linnavalitsus tänase rendikomisjoni otsuse kinnitab. Siis selgub ka täpsemalt, millal rentnik ettevõtte kasumisse viib.

Rahu ütles, et ettevõtte praeguse juhtimise üle ei saa nuriseda. Kinnitamata andmetel on plaanis kaasata ettevõtte juhtimisse Prantsuse eksperte.

Rahu sõnul maksab Dalkia Tallinna Soojusesse kohe sisse 210 miljonit krooni, mis oli ette nähtud kui lepingu sõlmimise tasu. Siis maksab rentnik igal aastal 41 miljonit krooni renditasu linnale ja rentnikul on õigus teenistus kasum omale jätta. Rahu tunnistas siiski, et esimese paari aasta jooksul pole kasumit oodata ehk renditasu ettevõte tagasi ei tooda.

Rahu ütles, et ettevõte on kavas efektiivsemaks muuta võrgu konfigureerimisega nii, et praegused kaks võrku Lasnamäe-Kesklinn ja Mustamäe omavahel ühendatakse.

Tallinna Soojus ostab 60% soojusest Iru elektrijaamast, mis kuulub ASile Eesti Energia. Rahu ütles, et Eesti Energiat on juba kombatud, aga konkreetset juttu pole veel olnud. Plaan on kasutada rohkem Iru elektrijaama energiat, kuna seda on võimalik efektiivsemalt kasutada. Lisaks Irule saab Tallinna Soojus energiat Kadaka ja Mustamäe katlamajadest, mis kuuluvad Tallinna Soojusele.

Rahu sõnul on kavas vähendada ka töötajate arvu. Praeguselt ligi 400 töötaja tasemelt on kavas jõuda aastaks 2010 ligi 200 töötaja peale.

Rahu sõnul pole sooja nominaalhinna tõusu ette näha, kuid näiteks gaasi kallinedes tõuseb ka sooja hind, kuna sooja hinnast ligi poole moodustab kütuse hind.

Kuna rentniku omanikfirma Vivendi on börsiettevõte, muutub ka Tallinna Soojuse senine juulist juunisse kulgenud majandusaasta. Kuidas uus ajaarvamine raamatupidamisse sisse viiakse, ei osanud Rahu veel öelda.

Lisaks kahele suuremale katlamajale ja soojaveetorudele kuuluvad Tallinna Soojuse varade hulka ligi 40 lokaalkatlamaja, mis on välja renditud Fortumile.

AS Tallinna Soojuse juunis lõppenud majandusaasta tulem oli 8,8 mln kroonine kahjum 653 mln kroonise käibe juures. Täna esitas ettevõtte juhatuse esimees Jaak Ziugov need ettevõtte nõukogule. Nõukogu valis täna ettevõtte nõukogu esimeheks abilinnapea Valentin Strukovi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing