Juhilubade vahendajad pidasid karistusi ebaõiglaseks

26. oktoober 2001, 11:36

Pärnu maakohtus täna lõppenud kohtuprotsessil üheteistkümne autojuhilubade raha eest vahendaja ja ostja üle ütlesid enamik süüaluseid, et karistus on ebaõiglane ja nad ei ole sellega nõus, teatab Inge Rumessen Pärnust.

Inge Rumesseni sõnul oli õhkkond kohtusaalis sünge ja kurvavõitu. Kohutprotsessi algatas Äripäeva ja kaitsepolitsei koostöö kaks aastat tagasi oktoobris, kus üks Äripäeva töötaja matkis mitu kuud kuritegu, mida kaitsepolitsei filmis ja paljastas seni suurima altkäemaksuvõrgustiku Eestis. Tänu filmile ja peavahendaja Meeli Kaljusaare kodunt leitud märkmikule altkäemaksu andjate nimedega on kõigi osaliste süü täielikult tõendatud. Suur abi oli eeluurimise ajal vahendajast Jaan Stoltsist, kes kõik puhtsüdamlikult üles tunnistas ja uurimisele sellega kaasa aitas.

Meeli Kaljusaar (41) on eeluurimise ajal ka aasta juba keskvanglas istunud. Kohtus ta täna ennast süüdi ei tunnistanud, avaldas lootust, et õiglus pääseb võidule. Samuti rõhutas ta kahe alaealise tütre kasvatamisega tekkivaid probleeme, juhul, kui kohus ta aastateks vangi mõistab. Kohtutoimiku andmetel on Meeli Kaljusaare arvel kaheksa altkäemaksu vahendamist ja 21 dokumentide vahendamist. Prokurör nõuab talle viieaastast vabadusekaotust, millest eeluurimise ajal kinni oldud aasta on maha arvatud.

Järgnevad teiste olulisemate süüaluste ütlused täna kohtus nende viimases sõnas:
Enn Luur (kohtu all juhilubade vahendajana, prokurör nõuab 6aastast vabadusekaotust): 'Olen olnud lojaalne riigikodanik, süüdistus on ebareaalne!'

Riho Sillaots (kohtu all juhilubade vahendajana, prokurör nõuab 3aastast vabadusekaotust): 'Kahetsen seda, et minu tööaastad ARKis on osutunud lohakaks ametikohustuste täitmiseks, tänu millele andsin võimaluse oma kaaslastel mind kohtupinki toimetada. Palun mitte vanglakaristust määrata.'

Olav Pärn (kohtu all juhilubade vahendajana, prokurör nõuab 1,6aastast vabadusekaotust 3aastase katseajaga): 'Eksaminaatorina pole ma midagi rikkunud, ma pole ühtegi eksamit vastu võtnud. Eitan täielikult oma süüd.'

Kaido Lember (Pärnu ARKi endine juhataja, prokurör nõuab 6kuulist vanglakaristust 1aastase katseajaga): 'Leian, et töötades ARKi juhina täitsin südame ja hingega oma kohustusi ja leian, et süüdistused on alusetud.'

Aivar Lagle (politseinik Tallinnas, kes vahendajat Meeli Kaljusaart transportis Pärnusse juhilube ajama, prokurör nõuab 2,6aastast vabadusekaotust): 'Imestan, et mind süüdistatakse, kuna aitasin vana tuttavat transpordiga.'

Kadri Kõusaar (saatejuht TVs, ostis võltsitud juhiload, prokurör nõuab 6kuulist vabadusekaotust 1aastase katseajaga): 'Ma loodan, et mind ei karistata selle eest, et üks meeldida sooviv poiss mind aidata püüdis. Oleks aega olnud, oleks eksami teinud. Loodan, et minu 20ndad eluaastad ei alga sellise teadmisega, et õiglus on võimalik teoorias, mitte praktikas.'

Rein Riisoja (ASi Biotec juhataja, ostis võltsitud juhiload): 'Kahetsen, et inimese aitamine võttis sellise pöörde!'

Jaan Stolts (endine liikluspolitseinik, vahendas altkäemaksu): 'Väga kahetsen ja loodan, et kohus arvestab minu perekonda, mul on viis last, ja kergendab karistust.'

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing