Viktoria Korpan • 26. oktoober 2001 kell 13:39

Rahandusministeerium: 5% asemel oodata 4% majanduskasvu

Kui augustis avalikustatud sügisprognoosi numbrid lubasid 5 % reaalkasvu 2002. aastal, siis maailma majanduse jahenemise tõttu vaadatakse järgmise nädala lõpuks majanduskasvu prognoosid uuesti lõplikult üle. Rahandusministeeriumi arvates on seni välja käidud 5 % asemel oodata reaalkasvu umbes 4 %.

<pilt#SiimKallas.jpg#Siim Kallas#150#176#0> Rahandusministeerium avalike suhete osakonna juhataja Hanna Hinrikus teatas, et prognoosi ringi vaatamine on ajendatud Eesti peamiste kaubanduspartnerite majanduskasvu prognooside korrigeerimisest oluliselt allapoole.

Soome Keskpank on vähendanud Soome majanduskasvu prognoosi 3,3 protsendilt 2,4 protsendile ja Rootsi Keskpank on vähendanud Rootsi majanduskasvu prognoose 3,3 protsendilt 2,2 protsendile. Samuti on halvenenud Eesti tööstustoodangu müügi kasv ja vähenenud eksport.

Sellega kaasnevalt vaadatakse järgmise nädala lõpuks üle ka eelarve tulude prognoos. Praeguste hinnangute kohaselt laekub 2002. aasta eelarvesse poole miljardi krooni võrra vähem tulusid.

Rahandusminister Siim Kallas esitab teisipäeval valitsuskabinetile ülevaate kujunenud olukorrast ja teeb ettepanekud, kuidas tekkinud olukorras saavutada 2002. aasta eelarve tasakaal.

Hetkel kuum