Romet Kreek • 28. oktoober 2001 kell 22:00

Hiigeltellimuse võitis Lockheed Martin

Ameerika aktsiaturg tõusis reedel hiiglasuure lahingulennukite tellimusotsuse ootuses.

Reedel pärast aktsiaturu sulgumist tegi Washington teatavaks, et uue põlvkonna hävituslennukite tellimuse võitis Lockheed Martin.Tellimusele kandideerisid kahe kaitsetööstusfirma taha koondunud konsortsiumid. Omavahel võistlesid Lockheed Martin Corp ja Boeing. Tellimuse tingimus oli, et kogu tellimus läheb ühele osalejale. Kokku enam kui 200 miljardi dollarilise tellimuse tulemusena omandavad USA ja Briti õhujõud ja laevastiku õhujõud aastakümnete jooksul tuhandeid üht tüüpi uue põlvkonna lennukeid.

Enne otsuse teatavakstegemist tõusid mõlema lennukitootja aktsiad. Lockheed Martin aktsia tõusis reedel 2,09% võrra 49,92 dollarile ja Boeingu aktsia 4,96% võrra 37,68 dollarile.

Kaablitootja JDS Uniphase?i aktsia langes suure kahjumi teatavakstegemise järel 11,95% võrra 8,77 dollarile.

Dow Jonesi tööstuslik keskmine tõusis reedel 0,87% võrra 9545,17 punktile. Laiem S&P 500 indeks tõusis 0,41% võrra 1104,61 punktile. Nasdaq langes 0,37% võrra 1768,96 punktile.

Ameerika aktsiaturul leitakse, et börs näitab majanduses valitsevat olukorda kuus kuud ette, lootuses, et 2002. aastal majandus taastub. USA aktsiaturg arvestas majanduse tõusuga juba selle aasta teisel poolel, millest pole aga märkigi. Pärast majandustulemuste perioodi lõppu hakkavad tähtsamat rolli mängima sõjaarengud.

Hetkel kuum