Messikülastus tasus end ära

Väinu Rozental 30. oktoober 2001, 00:00

Eelmisel nädalal Leipzigis toimunud ehitusmessi käis vaatamas lennukitäis ehitusspetsialiste ehk 106 inimest ligi neljakümnest ehitusega seotud firmast. Kolmepäevane reispakett Leipzigisse maksis külastajale 6000 krooni.

?T?arterlennu tasuvuse piir algas 92. külastajast,? arvutas Kaasik, kes müüb Eesti eksponentidele ja külastajatele Leipzigi messe alates 1997. aastast. Kaasiku kinnitusel on Eestis suhteliselt hästi võimalik Leipzigi ligi 15 messist müüa ehitusmessi, vaba aja messi, rõivamessi ja automessi.

Eesti suurim organiseeritud välismessi külastus oli märtsis, kui reisifirma AS Karol suutis t?arterreisile Hannoveri infotehnoloogia- ja arvutimessile CeBIT müüa üle 130 koha. ?See oli meie jaoks positiivne projekt,? ütles CeBITi projektijuht Karolis Anu Tammu. ?Järgmisel kevadel plaanime kahte t?arterreisi.? Reispakett CeBITile maksab umbes 12 000 krooni.

Leipzigi ehitusmessil käinud jäid reisi korraldusliku poolega rahule, kuid nentisid, et midagi jalustrabavat nad 28 riigi üle 1000 eksponendi väljapanekutes ei leidnud. ?Ühest küljest oli see pettumus,? rääkis ehitusfirma ASi Remet müügidirektor Andres Neemre. ?Teisest küljest aga suur rõõm, et Eestis on enamik eesrindlikest ehitustehnoloogiatest ja nüüdisaegsetest ehitusmaterjalidest juba kasutuses.?

ASi Paroc müügijuht Jüri Vähi pidas t?arterreisi rahaliselt väga soodsaks. ?Muidu tuleks nädala sees lennukiga reisides osta pilet äriklassi,? sõnas Vähi.

Eesti riik osales viis päeva kestnud Leipzigi ehitusmessil teist korda üle 150 ruutmeetri suuruse ühisstendiga. Eesti märksõnaks oli ka seekord puit kui keskkonnasõbralik ehitusmaterjal. Eelmisel, kaks aastat tagasi toimunud messil, osalenutest oli tänavu taas väljas palkmajatootjad AS RPM ja AS Ritsu ning AS Lasita Maja, mis oli messil väljas oma stendiga. Eesti Ekspordiagentuur toetas üheksat puiduga tegelevat eksponenti kokku 200 000 krooniga.

Eesti Ekspordiagentuuri projektijuhi Reet Truutsi sõnul pidi Eesti stendi projekteerija AS Expodisain ööl vastu messi avamist osa kavandatust ümber tegema. ?Messi ametnik, stendi vastuvõtja ei lubanud tuleohutuse tõttu lage täis ehitada,? viipas Truuts avamispäeva hommikul suurte vahedega boksilaele.

Hetk hiljem asusid Reet Truuts ja Leipziger Messe Eesti esindaja Helver Kaasik vastu võtma esimest Eesti ühisstendi külastavat esinduslikku delegatsiooni, mille eesotsas oli Saksamaa ehitusminister. ?Ministri üks kaaskondlastest rõhutas, et tema tuttav ostis Norrasse maa ja lasi sellele püstitada just nimelt Eesti palkmaja,? vahendas Truuts külaliste muljeid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing