Jah, Yes

ÄP 02. november 2001, 00:00

Üle kolmekümne aasta koos mänginud Briti proge-rock?i-ansambel Yes nõuab Tallinnas igale bändiliikmele eraldi turvameest ? USA terrorirünnakud on jõudnud kogu maailma meelelahutusärisse.

Yes sündis 1968. aastal Londonis Marquee klubis. Lühike vestlus laulja Jon Andersoni ja bassisti Chris Squire?i vahel pani bändi-ideele põhja. Nad leidsid kuulutuse, kus trummar Bill Brudford poseeris odava ise illustreeritud trummikomplekti taustal, ning Yesil oli ka trummilööja. Trioga liitusid kitarrist ja klahvpillimängija, kes lahkusid grupist kolm aastat hiljem.

Ansambli esimene album oli segu cover?itest ja originaallugudest, ja oli edukas. Plaadile ?Yes? tõi edu klassikalise muusika traditsionaalne külluslikkus, d?ässi maalähedased rütmid ja rock? n? roll?i toores teravus, mis maitsekalt kokku segati.

Teise plaadiga alustas Yes oma kaubamärgi võidukäiku: sümfoonilised arran?eeringud segatuna traditsionaalse kvaliteetse rokkmuusikaga.

1971 alustas Banks teistki traditsiooni, mis sai Yesile iseloomuslikuks järgmise paarikümne aasta vältel: ta lahkus bändist. Ansambli liikmed vahetusid sestpeale pidevalt. Lõpuks tegutses kaks Yesi kampa, mõlemad veendunud oma õiguses ja võitlemas nime eest. 1991. aastal leerid leppisid ja ühinesid. Koostöös valmis album ?Union? ja maailmaturneel oli laval kaheksa yeslast. ?Unioni? grupis olid kõik, kes kahekümne aasta vältel olid Yesi näinud ja Yesi teinud. Kahe aasta pärast lahkus kaks liiget taas.

Bändiliikmete pidevad edasi-tagasi sagimised on toonud muusikalisi mõjutusi ka Yesi loomingusse ? kord lühiajalisi, kord põhjalikumaid. 1997. aastal tuli kokku kuuik Anderson, Squire, Howe, Sherwood, White ja Khoroshev, et lindistada üks stuudioalbum ja minna maailmaturneele. Tallinnas aga on taas vaid neli liiget: laulja Jon Anderson, kitarrist Steve Howe, löökpillidel Alan White ja basskitarril Chris Squire.

Nelik toob Tallinna uhiuue suurhalli lavale nii vanameistrite endi ajatud hitid kui värskeima loomingu; piletiomanik kuuleb nende esituses nii poppi, Stravinskit kui Moody Bluesi komponente segamini klassikalise rokiga. Muusikat toetab spetsiaalne valgus- ja lava-show.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:11
Otsi:

Ava täpsem otsing