Ülo Toomsalu • 1. november 2001 kell 7:30

Õdede Norrasse viijat võib oodata kohtutee

Sügisel Norra haiglates tööd alustama pidanud meditsiiniõed on pärast kuudepikkust ootamist nördinud nende tööjõudu vahendava Finn Radmanni peale ning valmis teda projekti poolelijäämise korral kohtusse kaebama, kirjutab Postimees.

Augusti lõpus Norras tulevaste tööandjatega kohtumas käinud meditsiiniõed ei tea tänaseni, mis saab lubatud töökohtadest ja kas keegi neist üldse kunagi Norrasse pääseb. Õdede hinnangul on ebakorrektses asjaajamises süüdi nii Radmann kui ka teda Eestis esindav Katrin Saapar, kes ei suutnud projekti käigus endale selgeks teha, kuidas töölepääsu korraldada.

Mitmed koolituse läbinud õed tunnistasid, et oleksid tugeva juristi leidmise korral valmis ärimehe moraalse kahju tekitamise eest kohtusse kaebama.

Ühe meditsiiniõe sõnul takistab aga kohtusse minekut ennekõike Radmanni ja õdede vahel sõlmitud leping, mis küll fikseerib osapoolte leppetrahvid, kuid millel puudub sõlmimise kuupäev. Seetõttu osutuvad dokumendis kehtestatud rahasummad kehtetuks, samuti puudub õdedel edaspidi kohustus Norrasse tööle minna.

Eesti ja Läti meditsiiniõdedele tulusaid töökohti lubanud Norra ärimees Finn Radmann tunnistas, et projekt on aeglustunud, et mitte peatunud.

?Ma ei oska enam öelda, millal võiksid õed Norra haiglates tööle asuda, kuid ehk selgub see nädala pärast,? mainis Radmann. Ärimehe sõnul on tema teinud kõik õigesti, kuid riiklik bürokraatia osutab välisõdedele suurt vastupanu.

Radmann kinnitas, et projekti õnnestumise korral soovib ta Balti riikides uut koolitusprojekti alustada.

Saapari sõnul ei usu ta enam ühtegi Norra koostööpartneri lubadust, sest ta räägib üheskoos õdesid koolitama asunud Tallinna ja Liepaja meditsiinikoolile erinevat juttu. Saapari väitel võlgneb Radmann nii Läti kui Eesti koolitajatele tänaseni suure rahasumma.

Hetkel kuum