USA rekordiline tõusuperiood läbi

Sirje Rank 02. november 2001, 00:00

Ainsatena ennustavad lähenevat pööret börs ning rahapakkumise kasv, mille taga on USA keskpanga agressiivne intressipoliitika.

Kolmandas kvartalis oli USA majanduskasv esimest korda viimase kümne aasta jooksul negatiivne, langedes kaubandusministeeriumi esialgseil andmeil 0,4. Seda arvestamata ühekordset põgusat langust 1993. aastal, mil majanduskasv oli ühes kvartalis ?0,1. Miinusega tuleb ilmselt ka neljas kvartal, kui täpsemalt joonistuvad välja 11. septembri terrorirünnaku ning antraksihirmu tagajärjed.

?See on signaal, mis märgib majanduslanguse algust,? ütles üks Bank of Tokyo/Mitsubishi analüütik Reutersile. ?Kuid ma olen positiivselt üllatunud, et langus oli arvatust väiksem.? Valdavalt oodati vähemalt 1 miinust.

Ka aktsiaturg hingas kergendatult. Analüütikute sõnul on börs terrorirünnakutest saadik ilmutanud tavatut stabiilsust. Kui see nii jätkub, näitab varasem kogemus börsi käitumisest, et murrang võib lähedal olla. ?Ajalugu näitab, et selleks ajaks kui hakkavad saabuma paremad majandusuudised on börs seda juba ette näinud,? ütles ajalehele Wall Street Journal Michael Kassen, Neuberg-Berman LLC fondihaldur.

Varem on aktsiaturg toibunud keskmiselt viis kuni kuus kuud enne pööret majanduses. Wall Streeti kõigi aegade pikim börsitõus sai alguse 1990. aasta oktoobris, mil kahe kuu eest oli alanud Lahesõda ning USA toonase majanduslanguse lõpuni oli jäänud veel viis kuud. Kui sama muster kehtib ka nüüd, võiks USA majandus kasvule pöörata 2002. aasta alguses.

?Esialgu läheb halvemaks,? ütles New Yorgi majandustsüklite uuringute instituudi direktor Lakshman Achutan. Pööret ennustab praegu veel vaid rahapakkumise kasv ? jaanuarist on keskpank intresse alandanud üheksal korral ning teeb seda tõenäoliselt ka tuleval nädalal. Muud numbrid viitavad languse süvenemisele.

Firmade investeeringud kahanesid kolmandas kvartalis ligi 12 protsenti pärast 14,6protsendilist langust teises kvartalis. Eratarbimine on langenud viimase kaheksa aasta madalseisu, kasvades kolmandas kvartalis vaid 1,2 protsenti. Eksport langes 16,6 protsenti, import veel rohkem. Terrorirünnaku järel järsult kasvanud vallandamiste põhjal oodatakse, et täna avaldatav oktoobri tööpuudusnäitaja ületab esimest korda nelja aasta järel 5 protsendi piiri.

USA presidendi George W. Bushi sõnul on 11. septembri sündmused ?tõsiselt kogu riiki ?okeerinud? ning ta soovitas USA kongressil tungivalt kiirendada majanduse stabiliseerimispaketi vastuvõtmist. Samas pole kindel, kas abinõud aitavad, sest sõda terrorismiga ning antraksi levik on lisanud palju ebakindlust. Enamik analüütikuid ei julge pööret USA majanduses ennustada enne 2002. aasta keskpaika.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing