Tallinna linn tahab võtta laenu 1,4 miljardit krooni

06. november 2001, 00:00

Tallinna eelarvet ja arengut planeerides ei saa lähtuda keskmise Paide pere hirmust laenamise suhtes. Veelgi enam ? avalikus sektoris tuleb olla oluliselt täpsem kui kodumajapidamises või erasektoris, sest siin on eranditult tegu võõra rahaga ? maksumaksja rahaga. Ja kui majandus langeb, tuleb investeerimisel olla topelt hoolikas. Sel juhul lehtib kindel reegel ? vähenda püsikulusid ja investeeri aladesse, mis loovad töökohti ja suurendavad elu ja tootmise efektiivsust juba lähiajal. Me investeerime lastesse. Mina, Tõnis Palts, lõpetan laste kiusamise ? Tallinna koolid saavad korda nüüd ja kohe. Me investeerime teedesse. Vana plaani järgi taheti Vabaduse puiesteed ehitada aastani 2005. Mida see tähendab? Neli aastat kaevikuid Nõmmel. Me lõpetame selle absurdi. Järgmisel aastal ehitame Vabaduse puiestee valmis. Võidab Tallinn, võidab kogu riik ja rahvas. (EPL, 05.11.)

Tallinna linna osakaalu tõttu riigieelarves tähendaks linnapea idee kogu riigi rahanduse tasakaalust väljaminekut. Oleme sageli ütelnud Tallinna rahandusest rääkides, et eelarved on meil linnaga küll erinevad, kuid tasakaal on ühine. Seega kui Tallinna linn läheb 1,5 miljardi krooniga puudujääki, peaks riik sellesama raha tasakaalu huvides mujal kokku hoidma.

Nüüd jõuame linnapea väiteni, mille kohaselt peaks laenuraha arvel tehtavad investeeringud suurendama majanduskasvu. On ilmselt tõsi, et korraks saaks teatud hulk ettevõtteid riigilt rohkem tellimusi, nende tulemused paraneksid, ehk kiireneks nii majanduskasv. Kuid mitte kauaks. (PM, 05.11.)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing