Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kallas takistab Tallinna laenukava kogu jõuga

  Miks rahandusministeerium on alustanud meeletut võitlust Tallinna kavatsuse vastu suurlaenu võtta?
  Maksejõuetus Tallinna puhul on sootuks midagi muud kui näiteks äriühingu või eraisiku puhul. Kui Tallinn ei suuda võetud laenu tagasi maksta, siis juhtub see, et keegi teine asub võlga tasuma. Ehk siis Tallinna puhul riik ja maksumaksjad. Minu arvates on Tallinna laenusoov hullumeelne projekt, mis päris kindlasti viib meie pealinna makseraskustesse.
  Üks Kesk-Ameerika legendaarsemaid diktaatoreid Duvalier asus omal ajal Haitil ehitama uut pealinna, alustades seda kukevõitluse staadioni ehitamisest. Kui ma õigesti mäletan, siis see kukevõitluse staadion saigi ainsana valmis ja Duvalier lasti vist maha.
  Kas te arvate, et laenuvõtmise taga võivad olla kellegi kolmanda huvid?
  Kui keegi võtab laenu, siis kuhugi see raha ju kulutatakse. Niisuguste suurprojektide puhul on mõistagi väga palju asjast huvitatuid, kes näevad selles enda sissetulekute kasvatamise võimalust. See, kuidas Tallinn suudab võetava laenu tagasi maksta, neid ei huvita.
  Kas Tallinna kavatsus võib kuidagi Eestile negatiivselt mõjutada?
  Kui ühes omavalitsusüksuses tekib suur puudujääk, siis muutuvad mõttetuks ka kõik ülejäänud tasakaalud. Seda pannakse tähele ka muus maailmas ja pole kahtlust, et Eesti usaldusväärsus saab seeläbi kannatada.
  Miks ikkagi mitte laenu võtta?
  Ideid, mida Eestis võiks teoreetiliselt parandada, on tohutult. Me võiksime ju ka riigi ulatuses võtta näiteks 20 miljardit krooni laenu kas või tankide või lennukite ostmiseks.
  Mida soovitate Paltsile?
  Tasakaalus eelarvet ja selle senise kujundamise strateegiast kinnipidamist. Seda enam, et laenu võtmine pole mõeldud üksnes investeeringuteks, vaid ka jooksvate kulutuste katmiseks.
  Milliseid mõjutamisvahendeid kavatsete Paltsi vastu kasutada?
  Mina isiklikult olen valmis minema väga kaugele sellise laenu võtmise takistamiseks, kasutades selleks kõiki käepäraseid vahendeid, kaasa arvatud poliitilised.
  Lisaks on lootus sellele, et krediidiasutused ei lähe laenu andmisele juhul, kui Tallinn rikub laenu võttes seadusi ehk ületab seadusega kehtestatud piirmäära. Samas võib olla veendunud, et siis ilmuvad välja spekulatiivsed laenupakkujad. Arvatakse, et riik ei lase Tallinnal pankrotti minna ja võtab laenukohustused enda kanda. Mina isiklikult leian, et selline omavalitsus, kes võtab üle jõu käiva laenu, peab minema pankrotti.
  Kas lähete võitluses Paltsiga koostööle Savisaarega?
  Miks te arvate, et Savisaar pole sellisest laenuvõtmisest huvitatud. Esialgu pole mingeid märke, et Savisaar võiks muutuda eelarve tasakaalu veendunud pooldajaks.
  Kas te olete oma koalitsioonipartneritega Tallinna eelarve teemadel juba rääkinud?
  Jah, olen rääkinud sellest peaministriga. Milleski konkreetses me kokku veel ei leppinud. Samas pole ultimaatumite esitamise aeg veel käes.
  Mis võib ikkagi peituda Paltsi laenusoovi taga?
  Eks linnapea tahab jäädvustada end ajalukku kõiksuguste asjade tegijana, selgesti alahinnates rahanduslikke ja majandusteaduslikke seaduspärasusi. Paltsi tees on, et eelarve tasakaal on mingi raamatupidamislik jama.
  Minu jaoks võrdub see samaga, kui kaks meest seisavad kaheksanda korruse rõdul ja üks neist ütleb, et tänavale pääseb kiiremini aknast alla hüppamisega. Teine vastu, et on ju Newtoni seadused ja vabalangemise kiirendus, me võime surma saada. Ja siis ütleb esimene, et tema ei tea sellistest seadustest midagi, ja hüppab alla.
  Kas Palts tegutseb nagu kunagise Q GSMi juht, arendades ettevõtet üle oma võimete, lootes peatsele välisinvesteeringule? Kui investorit poleks tulnud, oleks Q GSM põhjas olnud.
  Olen ka selliseid arvamusi kuulnud.
  Tallinna eelarve peab kinnitama volikogu, mille eesotsas on teie parteikaaslane Rein Voog. Loodan, et selline eelarve volikogus läbi ei lähe.
  Kas Eesti Pank tegi oma Tallinna noomiva avalduse iseseisvalt või teie palvel?
  Mina seda küll ei palunud, kuid see ei tähenda, et mu kolleegid pole Eesti Pangaga rääkinud.
  Kas te olete Paltsiga omavahel sel teemal kohtunud?
  Ei ole.
  ___________________________________________
  Rahandusministeerium on kulutanud palju energiat ja aega, et pulli teha ja mind sõimata, selle asemel et vaadata, kuidas oma rahaasjad korda saada. Siis võiks juba tulla linnapea jutule, et näe, meil on sellised head ideed, kuidas juhtiva ja riiki toitva omavalitsuse arengule kaasa aidata.
  Sama energia õige rakendamise korral oleks Kallas jõudnud juba mitu korda õigluse jalule seada ning linna laenu võtmisest päästa ? linn poputab laenurahaga mitmeid ettevõtteid, ehitab neile teid; koolitab, harib ja meelelahutab nende lapsi, aga tulud lähevad puhtalt linnast mööda ja miljardilistesse kultuurimajadesse. Nöögiks pannakse veel tagatipuks linna bussipiletitele käibemaks juurde.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.