• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kallas takistab Tallinna laenukava kogu jõuga

  Miks rahandusministeerium on alustanud meeletut võitlust Tallinna kavatsuse vastu suurlaenu võtta?
  Maksejõuetus Tallinna puhul on sootuks midagi muud kui näiteks äriühingu või eraisiku puhul. Kui Tallinn ei suuda võetud laenu tagasi maksta, siis juhtub see, et keegi teine asub võlga tasuma. Ehk siis Tallinna puhul riik ja maksumaksjad. Minu arvates on Tallinna laenusoov hullumeelne projekt, mis päris kindlasti viib meie pealinna makseraskustesse.
  Üks Kesk-Ameerika legendaarsemaid diktaatoreid Duvalier asus omal ajal Haitil ehitama uut pealinna, alustades seda kukevõitluse staadioni ehitamisest. Kui ma õigesti mäletan, siis see kukevõitluse staadion saigi ainsana valmis ja Duvalier lasti vist maha.
  Kas te arvate, et laenuvõtmise taga võivad olla kellegi kolmanda huvid?
  Kui keegi võtab laenu, siis kuhugi see raha ju kulutatakse. Niisuguste suurprojektide puhul on mõistagi väga palju asjast huvitatuid, kes näevad selles enda sissetulekute kasvatamise võimalust. See, kuidas Tallinn suudab võetava laenu tagasi maksta, neid ei huvita.
  Kas Tallinna kavatsus võib kuidagi Eestile negatiivselt mõjutada?
  Kui ühes omavalitsusüksuses tekib suur puudujääk, siis muutuvad mõttetuks ka kõik ülejäänud tasakaalud. Seda pannakse tähele ka muus maailmas ja pole kahtlust, et Eesti usaldusväärsus saab seeläbi kannatada.
  Miks ikkagi mitte laenu võtta?
  Ideid, mida Eestis võiks teoreetiliselt parandada, on tohutult. Me võiksime ju ka riigi ulatuses võtta näiteks 20 miljardit krooni laenu kas või tankide või lennukite ostmiseks.
  Mida soovitate Paltsile?
  Tasakaalus eelarvet ja selle senise kujundamise strateegiast kinnipidamist. Seda enam, et laenu võtmine pole mõeldud üksnes investeeringuteks, vaid ka jooksvate kulutuste katmiseks.
  Milliseid mõjutamisvahendeid kavatsete Paltsi vastu kasutada?
  Mina isiklikult olen valmis minema väga kaugele sellise laenu võtmise takistamiseks, kasutades selleks kõiki käepäraseid vahendeid, kaasa arvatud poliitilised.
  Lisaks on lootus sellele, et krediidiasutused ei lähe laenu andmisele juhul, kui Tallinn rikub laenu võttes seadusi ehk ületab seadusega kehtestatud piirmäära. Samas võib olla veendunud, et siis ilmuvad välja spekulatiivsed laenupakkujad. Arvatakse, et riik ei lase Tallinnal pankrotti minna ja võtab laenukohustused enda kanda. Mina isiklikult leian, et selline omavalitsus, kes võtab üle jõu käiva laenu, peab minema pankrotti.
  Kas lähete võitluses Paltsiga koostööle Savisaarega?
  Miks te arvate, et Savisaar pole sellisest laenuvõtmisest huvitatud. Esialgu pole mingeid märke, et Savisaar võiks muutuda eelarve tasakaalu veendunud pooldajaks.
  Kas te olete oma koalitsioonipartneritega Tallinna eelarve teemadel juba rääkinud?
  Jah, olen rääkinud sellest peaministriga. Milleski konkreetses me kokku veel ei leppinud. Samas pole ultimaatumite esitamise aeg veel käes.
  Mis võib ikkagi peituda Paltsi laenusoovi taga?
  Eks linnapea tahab jäädvustada end ajalukku kõiksuguste asjade tegijana, selgesti alahinnates rahanduslikke ja majandusteaduslikke seaduspärasusi. Paltsi tees on, et eelarve tasakaal on mingi raamatupidamislik jama.
  Minu jaoks võrdub see samaga, kui kaks meest seisavad kaheksanda korruse rõdul ja üks neist ütleb, et tänavale pääseb kiiremini aknast alla hüppamisega. Teine vastu, et on ju Newtoni seadused ja vabalangemise kiirendus, me võime surma saada. Ja siis ütleb esimene, et tema ei tea sellistest seadustest midagi, ja hüppab alla.
  Kas Palts tegutseb nagu kunagise Q GSMi juht, arendades ettevõtet üle oma võimete, lootes peatsele välisinvesteeringule? Kui investorit poleks tulnud, oleks Q GSM põhjas olnud.
  Olen ka selliseid arvamusi kuulnud.
  Tallinna eelarve peab kinnitama volikogu, mille eesotsas on teie parteikaaslane Rein Voog. Loodan, et selline eelarve volikogus läbi ei lähe.
  Kas Eesti Pank tegi oma Tallinna noomiva avalduse iseseisvalt või teie palvel?
  Mina seda küll ei palunud, kuid see ei tähenda, et mu kolleegid pole Eesti Pangaga rääkinud.
  Kas te olete Paltsiga omavahel sel teemal kohtunud?
  Ei ole.
  ___________________________________________
  Rahandusministeerium on kulutanud palju energiat ja aega, et pulli teha ja mind sõimata, selle asemel et vaadata, kuidas oma rahaasjad korda saada. Siis võiks juba tulla linnapea jutule, et näe, meil on sellised head ideed, kuidas juhtiva ja riiki toitva omavalitsuse arengule kaasa aidata.
  Sama energia õige rakendamise korral oleks Kallas jõudnud juba mitu korda õigluse jalule seada ning linna laenu võtmisest päästa ? linn poputab laenurahaga mitmeid ettevõtteid, ehitab neile teid; koolitab, harib ja meelelahutab nende lapsi, aga tulud lähevad puhtalt linnast mööda ja miljardilistesse kultuurimajadesse. Nöögiks pannakse veel tagatipuks linna bussipiletitele käibemaks juurde.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo Lextal partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo Lextal partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA jaemüük kasvas ootamatult
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
USA jaemüük kasvas augustis ootamatult, sellele aitasid kaasa kooliaasta algus ning valitsuse abirahad. See annab lootust, et Ühendriikide majandus ei aeglustu kolmandas kvartalis nii järsult, kui oodatakse, vahendab Reuters.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Intervjuu Prantsuse kaubandusministriga: Euroopa Liit peab tooma tööstused tagasi koju
Euroopa Liidu liikmesriikide majandused peavad mitte üksnes taastama pandeemia-eelse kasvujõu, vaid väljuma globaalsest viiruskriisist rohelisema ja iseseisvamana. See aga tähendab, et ka kaubandussuhted tuleb kriitilise pilguga üle vaadata.
Euroopa Liidu liikmesriikide majandused peavad mitte üksnes taastama pandeemia-eelse kasvujõu, vaid väljuma globaalsest viiruskriisist rohelisema ja iseseisvamana. See aga tähendab, et ka kaubandussuhted tuleb kriitilise pilguga üle vaadata.