• OMX Baltic−0,24268,95
 • OMX Riga−0,12924,93
 • OMX Tallinn−0,311 742,78
 • OMX Vilnius−0,06999,52
 • S&P 5001,085 564,41
 • DOW 300,3240 415,44
 • Nasdaq 1,5818 007,57
 • FTSE 1000,538 198,78
 • Nikkei 2250,4139 761,03
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,68
 • OMX Baltic−0,24268,95
 • OMX Riga−0,12924,93
 • OMX Tallinn−0,311 742,78
 • OMX Vilnius−0,06999,52
 • S&P 5001,085 564,41
 • DOW 300,3240 415,44
 • Nasdaq 1,5818 007,57
 • FTSE 1000,538 198,78
 • Nikkei 2250,4139 761,03
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,68
 • 07.11.01, 00:00

Kallas takistab Tallinna laenukava kogu jõuga

Miks rahandusministeerium on alustanud meeletut võitlust Tallinna kavatsuse vastu suurlaenu võtta?
Maksejõuetus Tallinna puhul on sootuks midagi muud kui näiteks äriühingu või eraisiku puhul. Kui Tallinn ei suuda võetud laenu tagasi maksta, siis juhtub see, et keegi teine asub võlga tasuma. Ehk siis Tallinna puhul riik ja maksumaksjad. Minu arvates on Tallinna laenusoov hullumeelne projekt, mis päris kindlasti viib meie pealinna makseraskustesse.
Üks Kesk-Ameerika legendaarsemaid diktaatoreid Duvalier asus omal ajal Haitil ehitama uut pealinna, alustades seda kukevõitluse staadioni ehitamisest. Kui ma õigesti mäletan, siis see kukevõitluse staadion saigi ainsana valmis ja Duvalier lasti vist maha.
Kas te arvate, et laenuvõtmise taga võivad olla kellegi kolmanda huvid?
Kui keegi võtab laenu, siis kuhugi see raha ju kulutatakse. Niisuguste suurprojektide puhul on mõistagi väga palju asjast huvitatuid, kes näevad selles enda sissetulekute kasvatamise võimalust. See, kuidas Tallinn suudab võetava laenu tagasi maksta, neid ei huvita.
Kas Tallinna kavatsus võib kuidagi Eestile negatiivselt mõjutada?
Kui ühes omavalitsusüksuses tekib suur puudujääk, siis muutuvad mõttetuks ka kõik ülejäänud tasakaalud. Seda pannakse tähele ka muus maailmas ja pole kahtlust, et Eesti usaldusväärsus saab seeläbi kannatada.
Miks ikkagi mitte laenu võtta?
Ideid, mida Eestis võiks teoreetiliselt parandada, on tohutult. Me võiksime ju ka riigi ulatuses võtta näiteks 20 miljardit krooni laenu kas või tankide või lennukite ostmiseks.
Mida soovitate Paltsile?
Tasakaalus eelarvet ja selle senise kujundamise strateegiast kinnipidamist. Seda enam, et laenu võtmine pole mõeldud üksnes investeeringuteks, vaid ka jooksvate kulutuste katmiseks.
Milliseid mõjutamisvahendeid kavatsete Paltsi vastu kasutada?
Mina isiklikult olen valmis minema väga kaugele sellise laenu võtmise takistamiseks, kasutades selleks kõiki käepäraseid vahendeid, kaasa arvatud poliitilised.
Lisaks on lootus sellele, et krediidiasutused ei lähe laenu andmisele juhul, kui Tallinn rikub laenu võttes seadusi ehk ületab seadusega kehtestatud piirmäära. Samas võib olla veendunud, et siis ilmuvad välja spekulatiivsed laenupakkujad. Arvatakse, et riik ei lase Tallinnal pankrotti minna ja võtab laenukohustused enda kanda. Mina isiklikult leian, et selline omavalitsus, kes võtab üle jõu käiva laenu, peab minema pankrotti.
Kas lähete võitluses Paltsiga koostööle Savisaarega?
Miks te arvate, et Savisaar pole sellisest laenuvõtmisest huvitatud. Esialgu pole mingeid märke, et Savisaar võiks muutuda eelarve tasakaalu veendunud pooldajaks.
Kas te olete oma koalitsioonipartneritega Tallinna eelarve teemadel juba rääkinud?
Jah, olen rääkinud sellest peaministriga. Milleski konkreetses me kokku veel ei leppinud. Samas pole ultimaatumite esitamise aeg veel käes.
Mis võib ikkagi peituda Paltsi laenusoovi taga?
Eks linnapea tahab jäädvustada end ajalukku kõiksuguste asjade tegijana, selgesti alahinnates rahanduslikke ja majandusteaduslikke seaduspärasusi. Paltsi tees on, et eelarve tasakaal on mingi raamatupidamislik jama.
Minu jaoks võrdub see samaga, kui kaks meest seisavad kaheksanda korruse rõdul ja üks neist ütleb, et tänavale pääseb kiiremini aknast alla hüppamisega. Teine vastu, et on ju Newtoni seadused ja vabalangemise kiirendus, me võime surma saada. Ja siis ütleb esimene, et tema ei tea sellistest seadustest midagi, ja hüppab alla.
Kas Palts tegutseb nagu kunagise Q GSMi juht, arendades ettevõtet üle oma võimete, lootes peatsele välisinvesteeringule? Kui investorit poleks tulnud, oleks Q GSM põhjas olnud.
Olen ka selliseid arvamusi kuulnud.
Tallinna eelarve peab kinnitama volikogu, mille eesotsas on teie parteikaaslane Rein Voog. Loodan, et selline eelarve volikogus läbi ei lähe.
Kas Eesti Pank tegi oma Tallinna noomiva avalduse iseseisvalt või teie palvel?
Mina seda küll ei palunud, kuid see ei tähenda, et mu kolleegid pole Eesti Pangaga rääkinud.
Kas te olete Paltsiga omavahel sel teemal kohtunud?
Ei ole.
___________________________________________
Rahandusministeerium on kulutanud palju energiat ja aega, et pulli teha ja mind sõimata, selle asemel et vaadata, kuidas oma rahaasjad korda saada. Siis võiks juba tulla linnapea jutule, et näe, meil on sellised head ideed, kuidas juhtiva ja riiki toitva omavalitsuse arengule kaasa aidata.
Sama energia õige rakendamise korral oleks Kallas jõudnud juba mitu korda õigluse jalule seada ning linna laenu võtmisest päästa ? linn poputab laenurahaga mitmeid ettevõtteid, ehitab neile teid; koolitab, harib ja meelelahutab nende lapsi, aga tulud lähevad puhtalt linnast mööda ja miljardilistesse kultuurimajadesse. Nöögiks pannakse veel tagatipuks linna bussipiletitele käibemaks juurde.

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 18.07.24, 11:28
Kulla hind hüppas uute rekorditeni, 2500 dollari tase on käeulatuses
Kulla hind tõusis nii dollaris kui euros uute rekorditeni. Turgude hinnangul on pärast Föderaalreservi juhi Jerome Powelli esmaspäevast sõnavõttu aina tõenäolisem, et keskpank otsustab juba septembris intressimäärasid kärpida. Just see andis lühiajalist pilti vaadates kullale tõuke ületada maikuus saavutatud tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele