Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Siim Kallas: Paltsi plaani võib võrrelda aknast alla hüppamisega

  Rahandusminister Siim Kallas lubas kasutada kõiki vahendeid, et nullida Tallinna linnpea Tõnis Paltsi kavatsus võtta järgmisel aastal 1,5 miljardit krooni laenu.

  Miks rahandusministeerium on alustanud sellist meeletut võitlust Tallinna kavatsuse vastu suurlaenu võtta?
  Maksejõuetus Tallinna puhul on sootuks midagi muud kui näiteks äriühingu või eraisiku puhul. Kui inimene ei suuda oma eluasemelaenu tagasi maksta, siis pank võtab tal selle see eluaseme käest ära. Kui Tallinn ei suuda võetud laenu tagasi maksta, siis ma ei kujuta ette, et pank hakkaks endale võtma koolimaju ja muid kinnisvaraobjekte. Tegelikult juhtub see, et niisugusel juhul asub keegi teine võlga tasuma. Ehk siis Tallinna puhul riik ja maksumaksjad, mille läbi kannatavad teised omavalitsused ? toetusfondid tuleb ju siis üle vaadata.
  Minu arvates on Tallinna laenusoov hullumeelne projekt, mis päris kindlasti viib meie pealinna makseraskustesse. Üks Kesk-Ameerika legendaarsemaid diktaatoreid Duvalier asus omal ajal Haitil ehitama uut pealinna, alustades seda kukevõitluse staadioni ehitamisest. Kui ma õigesti mäletan, siis see kukevõitluse staadion saigi ainsana valmis ja Duvalier lasti vist maha. Nii lõpevad asjad siis, kui keegi võtab nõuks öelda, et just need ja need on targad valikud.
  Kas te arvate, et laenuvõtmise taga võivad olla kellegi kolmanda huvid?
  Kui keegi võtab laenu., siis kuhugi see raha ju kulutatakse. Ühe kulu on kellegi teise tulu. See tähendab, et ka niisuguste suurprojektide puhul on mõistagi väga palju asjast huvitatuid, kes näevad selles enda sissetulekute kasvatamise võimalust. See, kuidas Tallinn suudab võetava laenu tagasi maksta, neid ei huvita.
  Kas Tallinna kavatsus võib kuidagi Eestis negatiivselt mõjutada?
  Meie võitlema praegu järgmise aasta üldvalitsuse eelarve tasakaalu nimel. Kui ühes omavalitsusüksuses tekib suur puudujääk, siis muutuvad mõttetuks ka kõik ülejäänud tasakaalud. Ning seda pannakse tähele ka muus maailmas ja pole kahtlust, et Eesti usaldusväärsus saab seeläbi kannatada.
  Miks ikkagi mitte laenu võtta?
  Ideid, mida Eestis võiks teoreetiliselt parandada, on tohutult. Me võiksime ju ka riigi ulatuses võtta näiteks 20 miljardit krooni laenu. Olgu või vajalike tankide või lennukite ostmiseks. 20 miljardit krooni laenu meie 30 miljardi kroonise eelarve juures oleks just parajasti võrreldav Tallinna laenusooviga. Neid kohti, kuhu võiks kulutada, on kerge leida. Kuid me lähtume nendest võimalustest, mis meil on. Me ei saa teha kulupõlist eelarvet ? nii palju kui on kulusid, nii suureks kujuneb ka eelarve.
  Mis puutub riigi ja omavalitsuse vahekorda, siis kõike tuleb vaadata ühe tervikuna. Mujal maailmas vaadeldakse ka omavalitsusi riigi ühe osana.
  Mida soovitate Paltsile?
  Tasakaalus eelarvet ja selle senise kujundamise strateegiast kinnipidamist. Seda enam, et laenu võtmine pole mõeldud üksnes investeeringuteks, vaid ka jooksvate kulutuste katmiseks.
  Milliseid mõjutamisvahendeid kavatsete Paltsi vastu kasutada?
  Esialgu kasutame veenmist, aga hiljem on võimalik rakendada ka muid meetodeid. Mina isiklikult olen valmis minema väga kaugele sellise laenu võtmise takistamiseks, kasutades selleks kõiki käepäraseid vahendeid, kaasa arvatud poliitilised.
  Lisaks on lootus sellele, et krediidiasutused ei lähe laenu andmisele juhul, kui Tallinna rikub laenu võttes seadusi ehk ületab seadusega kehtestatud piirmäära. Kui Eesti pangad lähtuvad üldistest seaduspärasustest laenu andmisel, siis samas võib olla veendunud, et välja ilmuvad spekulatiivsed laenupakkujad. Arvatakse, et riik ei lase Tallinnal pankrotti minna ja võtab laenukohustused enda kanda.
  Mina isiklikult leian, et selline omavalitsus, kes võtab üle jõu käivat laenu, peab minema pankrotti. Paraku ei ole praegu selleks olemas seadusandlikke protseduurireegleid. Kuid sellekohase seaduse eelnõu on praegu koostamisel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
LHV aktsia tõus aitas Balti ja Tallinna indeksid kindlalt plussi
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.