Ühispank peitis oma aktsiate otsad Soome

07. november 2001, 11:47

Pankrotistunud AS Eriõli nõuab Merita Panga Eesti filiaalilt tagasi 898 000 Ühispanga aktsiat, mis jaanuaris 1999 anti küll üle, kuid mille eest ei saadud sentigi vastu.

Täna Tallinna linnakohtus Merita Panga Eesti filiaali esindanud vandeadvokaat Raino Paron ütles kohtule, et aktsiate ülemineku kohta sõlmis Ühispank lepingu Merita Pangaga Soomes ning et Merita siinsel filiaalil pole nende tehingutega mingit pistmist. Paron leidis, et asja tuleks arutada kostja asukohajärgses kohtus ehk siis Soomes.

Merita Panga Eesti filiaal ei tegele iseseisvalt väärtpaberitehingutega, vaid üksnes vahendab oma klientidele Tallinna, Helsingi ja Stockholmi börsil olemist, kinnitab ka Merita Panga Eesti filiaali kodulehekülg.

Erõlile kuulunud 898 000 Ühispanga aktsiat jäid kadunud 28. jaanuaril 1999, seega ajal, mil Eriõli tegeles koos Ühispangaga endisele Kiviterile kuulunud vara kantimisega.

Eriõli kohtus esindav vandeadvokaat Paul Varul sõnas, et tema käsitab Ühispanga aktsiatega toimunut kui aktsiate kinkimist. ?Tehing, mille eest pole tasutud, on kinkeiseloomuga ja seda tuleb käsitada kui kinkelepingut,? ütles Varul.

Kiviteri erastanud Eriõlil olid Ühispangaga väga keerulised suhted. Enamik Kiviteri varast oli panditud Ühispangale, kes samal ajal tegi Eriõlile kui Kiviteri omanikule korduvaid rahasüste. 1998. aasta lõpul ja 1999. aasta alguses läbiviidud segaste, sealhulgas ka ebaseaduslike tehingutega muutus panga kaasabil Kiviter varatuks ettevõtteks. Varatuks taheti muuta ka Eriõli.

Alles läinud aasta sügisel, mil Eriõli pankrotihaldurile Ingrid Proosile said teatavaks teatud tehingute tagamaad, asus ta kadunud vara tagasi nõudma. Kadunud vara hulka kuuluvad ka mainitud 898 000 Ühispanga aktsiat, mille hind oli kadumise hetkel ehk siis 1999. aasta jaanuaris 19,3 miljonit krooni.

Kadunud aktsiate tagasinõudmine tuleb Tallinna linnakohtus taas arutusele 24. jaanuaril. Homme arutab aga Tallinna linnakohus Ingrid Proosi taotlust tunnistada Kiviteri erastamine Eriõlile kehtetuks ja tühiseks.

Kunagise Kiviteri varadega toimetab aga juba kolmandat aastat Viru Keemia Grupp, mille tegelikku omanikku varjatakse siiani kiivalt. Kui algselt oli ettevõtte omanikuna kirjas Bahamal registreeritud Hansen Co, siis pool aastat hiljem vormistati see ümber Belizel registreeritud TransChemical Corporationi omandusse.
Varem Kiviteri varadele seatud kommertspandilepingud Ühispangaga on nüüd ümber vormistatud Viru Keemia Grupi varadele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing