Nõunikud teenivad lisa nõukogudes

Heidit Kaio 09. november 2001, 00:00

Endine maksuameti peadirektor Ardo Ojasalu töötas möödunud aasta märtsist kuni tänavu aprillini teede- ja sideministeeriumis poole kohaga nõunikuna, selle ajaga teenis ta 600 000 krooni.

Esindades riiki ja ministrit erinevate ettevõtete nõukogudes teenis Ojasalu Eesti Raudtee nõukogu esimehena 77 200 krooni ja ERi juhatuse esimehe nõunikuna 384 000 krooni. Lisaks veel palk teede- ja sideministeeriumist 118 000 krooni. Seega oli aastase ministeeriumi tööstaa?i tasuks 600 000 krooni.

Poliitilisest nõunikest ehk nagu Eesti Ekspress neid kutsub ?juhtmeist? populaarseim riigiesindaja ettevõtete nõukogudes on isamaaliitlane Andrus Villem, kel on koht Tallinna Sadama, Tallinna Lennujaama ja Eesti Telekomi nõukogus.

Teede- ja sideministri nõunik Andrus Villem teenib palgana aastas 154 790 krooni. Suurem tulu ehk 174 000 krooni tuleb ettevõtete nõukogus istumise eest. Kokku on tema töötasu 329 000 krooni aastas ehk 27 000 krooni kuus.

?Nõukogus istuva nõuniku kaudu on esindatud ministri ehk kaudselt ettevõtte omaniku huvid,? ütles Andrus Villem.

?Miks minister eelistab saata nõukogusse tavalisele ametniku asemel nõuniku? See on usalduse küsimus,? ütles Villem. Teede- ja sideminister on isamaaliitlane Toivo Jürgenson.

Suurtes infrastruktuuri ettevõtete, nagu Tallinna Sadam, Tallinna Lennujaam, Eesti Raudtee nõukogudes istuvad enamasti teede- ja sideministeeriumi või rahandusministeeriumi palgal olevad nõunikud.

Sõltuvalt sellest kumma haldusala minister on nad ametisse määranud, on nad enamasti Isamaaliidu või Reformierakonnaga seotud isikud.

?See ei tähenda, et erakondlikud huvid oleksid kaasatud nõukogusse. Kõik sõltub isikust,? ütles poliitiline nõunik Andrus Villem.

Seaduse järgi määrab sajaprotsendiliselt riigile kuuluvate ettevõtete nõukogudesse riigi esindaja pooltel juhtudel haldusala minister ja pooltel juhtudel rahandusminister. Riigi osalusega ettevõtetesse määrab aktsionäride üldkoosolek.

Rahandusministeerium on kaalunud võimalust luua üksus, kelle põhitöö oleks riigi huvide esindamine äriühingute nõukogudes. Nende inimeste töö oleks kuulumine ettevõtete nõukogudesse.

Riigikontroll nõunike vajalikkuse lahkamisega ei tegele. ?Meie jälgime, et minister kasutaks raha nii, nagu parlament on määranud,? ütles riigikontrolli direktor Peeter Lätti. ?Kui parlament arvab, et ministril on nõunikke liiast, võib parlament järelepärimise esitada,? ütles Lätti. Seega on poliitiliste nõunike heakskiitmine ettevõtete nõukogus poliitilise kokkuleppe küsimus.

Ühelgi ametkonnal pole praegu, ega ole ka kunagi olnud koondülevaadet, missugustes ettevõtete nõukogudes kes riiki esindab. Järgmisel aastal kehtima hakkava seadusega hakkab rahandusministeerium sellist infot koondama.

Kõikide ministeeriumide haldusalas on äriühinguid, mille nõukogus ametnikud istuvad. Näiteks on kultuuriministeeriumi haldusalas Pirita purjespordikeskus, majandusministeeriumis Eesti Energia, keskkonnaministeeriumis Riigimetsa Majandamise Keskus jne.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing