• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ARK: süüdlased karistatud, uurijad sõbralikult lahku

  Altkäemaksu eest juhilubade vahendajad, nendest osa Pärnu Autoregistrikeskuse töötajad ja üks politseinik, said reedel karistused. Ja üsnagi karmid, mis võib viidata n-ö näidisprotsessiks kujunemisele ? kõigi täna tegutsevate korruptantide hirmuks. Altkäemaksu võtmise eest kaks või kolm aastat reaalset vabadusekaotust on pretsedent. Samuti sai tingimisi karistada palju kodanikke, kes altkäemaksu andsid.
  Äripäeva eestvõttel ja kaitsepolitsei abiga sai ühiskond üksjagu tervemaks. Teisalt ? ilmselt sellisel kujul Äripäev politseiga rohkem koostööd ei tee. Peapõhjus on ajakirjanduse sõltumatuse säilitamine, mida koostöö politseiga piirab.
  Vabal ajakirjandusel on välja kujunenud omad ja politseil omad töömeetodid, mis ei pruugi kattuda. Ajakirjandusel pole võimalik asjadest kirjutada nii, nagu nad on, sest uurimistoimingute läbiviimine avalikustamist ei luba. Sisuliselt tuli kaks aastat, mis kulus Pärnu ARKi juhtumi põhjalikuks lahendamiseks, vaikida.
  Et ajakirjanduse põhihuvi on ühiskonnas toimuvaid protsesse kajastada, siis vaikija roll talle ei sobi. Ka mujal maailmas ei tee vaba ajakirjandus politseiga väga tihedat koostööd.
  Ühiskonnas on valupunkte, mis on kõrgendatud huvi orbiidis ja nõuavad eksperimente. Kui, siis parem juba eksperiment omal käel ette võtta ja kirjutada tulemustest.
  Pole ju uudis, et politsei vahel ei reageerigi signaalidele. Samas jääb politseile võimalus lugeda õigusrikkumistest ajalehest ja tegutseda.
  Politseile ei tarvitse jälle sobida ajakirjanduse impulsiivsus, tahtmine ise kiiresti tõendeid hankida ning süüdlased sedamaid häbiposti naelutada.
  Ajakirjanduse ja politsei koostöö kasuks räägib vajadus ühiskonda jätkuvalt tervendada. Seepärast peaks analoogseid eksperimente nagu Pärnu ARK jätkama. Mis sest, et juhtumi uurimist dirigeerib peaaegu täielikult politsei ning saab ka au ja kuulsuse üldjuhul endale.
  Koostöö viib parematele tulemustele ses mõttes, et professionaalide abiga, kui nad asjast kinni võtavad, paljastatakse laiem kuritegevuse võrgustik ja süüdlased viiakse kohtukulli ette.
  Koostöö takistus on aga, et politsei ei pea ajakirjanduse hangitud tõendeid seaduserikkumistest pädevaks. Väga kergesti võib eksperimenteerija sattuda ise kuriteos süüdistatava rolli. Nii juhtus Eesti Ekspressi ajakirjaniku Madis Jürgeniga, kui ta ?ärandas? omaenda auto. Või kui ?Pealtnägija? tegija Vahur Kersna kalpsas üle riigipiiri. Ka Äripäeval oli negatiivne kogemus, kui eksperimendi korras antud ja pildistatud pistis Tallinna Äriregistri ametnikule pidi kaela tooma kohtuasja Äripäevale.
  Politseil ja ajakirjandusel ei ole erinev arusaam üksnes sellest, mis on kuriteo asetleidmise vettpidav tõend, mis mitte. Erinev on ka suhtumine sellesse, kas ajakirjanik ise võib info hankimisel seadust rikkuda. Uurides pistisevõtmist äriregistris, rikkus Äripäeva toimetus seadust avalikkuse huvides teadlikult ja tahtlikult, samas oli valmis kandma ka seadusest tulenevat vastutust. Ja see on väga oluline.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Euroopa turud tõusevad kolmandat päeva järjest
Euroopa aktsiaturud on täna kolmandat päeva järjest tõusmas, sest Hiina arendaja Evergrande võimaliku pankrotiga seotud mured leevenesid, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on täna kolmandat päeva järjest tõusmas, sest Hiina arendaja Evergrande võimaliku pankrotiga seotud mured leevenesid, vahendab Reuters.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.