Jaapani pangad hullemas kriisis kui 1997/98

12. november 2001, 11:10

Neli aastat pärast Jaapani finantssüsteemi vapustanud esimese tipppanga läbikõrbemist, on Jaapani pangandus taas kriisis ja vaevleb halbade laenude koorma all teatab Reuters.

Analüütikud ütlevad, et olukord võib olla hullem kui 1997/98 kriisi ajal, mil Jaapan loobus pikaajalisest pangandussüsteemi kaitsest, lasi pankrotti Hokkaido Takushoku ja riigistas kaks pikalaenupanka.

'Olukord võib olla hullem, sest pangad ei parandanud ennast,' ütles Shinko Investment Trust Management investeerimisstrateeg Yuji Nakamura. 'On kartus, et pangad ei pruugi omil jalul püsti jääda.'

Viimast kriisi kirjeldati pankade madala likviidsuse, tõusvate laenukulude ja hoiustajate põgenemisega. Valitsus lõi meetmed, et kaitsta hoiustajaid, kui pangad muutuvad maksujõuetuks ja investeeris tugevdamaks pankade kapitali. Samal ajal pangad liitusid, tipppankade arv kahanes kaheksale.

Jaapani keskpank hoiab nullintressi poliitikat ja on ujutanud turud rahaga üle.

Pankade finantsolukorda on nõrgendanud halvad laenud. Pangad süüdistavad langevat majandust, kuid unustavad, et ülelaenamine oli üks peamisi kinnisvara- ja aktsiaturumulli tekkimise põhjuseid ning deflatsioon on vaid selle tagajärg.

Märtsikuu seisuga oli 18 triljonit jeeni (2,63 triljonit krooni) tipppankade halbade laenude koormus (väljastatud laenud laenajatele, kes on pankrotiohus või juba pankrotis). Mõnedel hinnangutel ulatub pankade probleemlaenude summa 150 triljoni jeenini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing