12. november 2001 kell 22:00

USAs kukkus lennuk elumajadele

Kohe teatati kolme New Yorgi lennujaama, Kennedy, LaGuardia ja Newarki sulgemisest.

Reisilennuk Boeing 767 kukkus alla New Yorgis Queensi linnaosas. Koos tuletõrje- ja kiirabiautodega sõitis sündmuskohale ka New Yorgi linnapea Robert Giuliani.

Lennuõnnetuse tagajärjel suleti Staten Islandit ja Brooklyni ühendava Verazzano silla ülemine tasand, teatas Fox News.

Umbes pool tundi hiljem selgus, et allakukkunud lennuki pardal oli 256 inimest, sh 9 meeskonnaliiget. Lennuk oli teel Dominikaani Vabariiki.

Veel pool tundi hiljem teatas CNN, et julgeolekutöötajate sõnul pole lennukiõnnetuses seni tõendeid terroriaktist või seosest 11. septembri terroriaktiga. Esialgsetel andmetel kukkus lennuk alla mootoririkke tõttu.

New Yorgi linnapea Giuliani ütlust mööda oli linnaosas, kuhu ta kukkus, kahjustusi kahes kohas. Purustatud on vähemalt 12 hoonet, teatas CNN ja näitas tundide kaupa telepilti eramajadest, mille tagahoovid on tules.

Linnapea Rudolph Giuliani teatas, et õnnetuspaikasid oli kaks: üks, kus lennuk alla kukkus, ja teine, kus kukkus alla lennukimootor. Mõlemad olid üsna lähedal ühele koolile. Eile oli õpilastel veteranide päeva puhul vaba päev.

Õnnetuse tagajärjel teatas Põhjamaade lennukompaniidest esimesena lendude peatamisest New Yorki SAS. Anni Dalsgaard SASi Taani kontori infoosakonnast rääkis, et SAS peatab kõik lennud USAsse, mida on võimalik peatada. ?Meil on kogu aeg lennukid õhus Põhja Ameerika ja Skandinaavia vahel ning neile lennukeile, mis on teel USAsse otsime nüüd alternatiivseid maandumise võimalusi,? ütles ta.

Finnair teatas ühe lennu maandumiskoha muutmisest või tagasipöördumisest Soome. Estonian Airi lennuplaanides eile õnnetus muutusi ei teinud.

Umbes kella 18.30 paiku edastasid eile uudisteagentuurid esimesi teateid selle kohta, et USA politsei FBI kahtlustab, et enne lennuki kukkumist toimus lennuki pardal plahvatus. Sama kinnitas ka Valge Maja tippametnik, kuid tema info allikas oli teadmata.

Autor: ÄP Online

Hetkel kuum