Ümbrikupalgaga lõpeb musta raha teekond

Tauno Tuula 15. november 2001, 00:00

Ümbrikupalk ei teki tühjale kohale, vaid on ühe ahela viimane lüli. Ümbrikupalga maksmist soodustab tegelikult maksuamet oma küündimatusega. Enne seda, kui ettevõtjal on võimalus maksta ümbrikupalka peab ta kusagilt saama selleks musta raha. Must raha tuleb turule enim varimajandusest.

Raha tekib millegi müümisest, on see kaup, teenus, tööjõud vms. Vahe on ainult selles, kas see müük fikseeritakse raamatupidamises või ei. Kui must raha juba on turul, on tõsiselt problemaatiline näiteks ehitusfirmal ametlikult selle raha eest mingi väärtus tekitada, sest leidub alati konkurent, kes sellise raha eest mitteametlikult oma teeneid odavamalt pakub.

Nii on kõik sundseisus. Kui teha pakkumine arvestusega, et maksad kõik seadusega ettenähtud maksud, on väga tõenäoline, et tellimust ei saa. Muidugi on ka ehitusfirmade hulgas ettevõtteid, kes tekitavad musta raha kasvõi ettekavatsetud pankrottide abil, kus kõige suuremaks võlausaldajaks jääb maksuamet. Seda juhul, kui tellijad maksavad ametlikult.

Maksuamet peaks tegelema musta raha kraanide sulgemisega mitte niipalju selle käitlemisega. Niikaua, kui ei nõuta kõigi müügitehingute dokumentaalset vormistamist (kassat?ekkide kohustuslikkus), ei kontrollita turukaubandust, ei tegelda ?tankistide? tegevuse piiramisega, ei kontrollita tuntud maksupetturitega seotud uute firmade tegevust ja kavatsusi, vaid kulutatakse ressursse mittetulunduslike ühingutega kohut käimiseks, ei vähene musta raha tekitamine ega selle ümbrikes laialijagamine.

See, et Eestis makse maksvad mittemonopoolsed firmad üleüldse toimivad, näitab ainult seda, et ajupotentsiaal on sinna koondunud ja mujale pole seda palju jätkunud. Maksuametil ja riigil jääb ainult loota, et see potentsiaal valele poolele üle ei lähe. Enne järgmisi valimisi võiks aga Reformierakond uhkelt tõdeda, et nende lubadus keskmise palga osas on täidetud eeldusel, et ametlikule keskmisele palgale peaks siis liitma ümbrikupalga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing