Võrgus levis katkupisik

Kaido Einama 15. november 2001, 00:00

Oktoobri keskel teatasid suuremad viirusetõrjujad, et lisaks siberi katku paanikale postiasutustes on samanimeline viirus levimas ka elektronpostiserverites. Oktoobris enim müüdud tõrjuja Kaspersky Antivirus kodulehel ei soovitata avada lisanditega elektronkirju, mille teemaks on Informacion Sobre El Antrax või Antrax Info. ?Elektroonilise antraksiga? nakatunud kirja hispaaniakeelne sisu algab fraasiga ?Como ahorita esta muy de moda hablar sobre el antrax...?, samas võib kirja sisu olla ka teistsuguse hispaaniakeelse tekstiga. Kirjale kaasa pandud lisandi avamisel toimib viirus nagu enamik Loveletter tüüpi pahategijaid, saates end laiali kõigile aadressiraamatus sisalduvatele aadressidele.

Viirus on kirjutatud Visual Basicu ülilihtsaid, algajale arusaadavaid töövahendeid kasutades, nagu kunagi tehti ka Anna Kournikova viirus. Aitab jällegi uuendatud viirusetarkvara, selle sügise antiviirused on aga pea kõik juba varustatud ka süsteemiga, mis isegi uued, seniavastamata seda tüüpi viirused ära tunnevad. Ka Office XP ei luba enam valimatult viirustel Outlooki aadressiraamatus olevatele aadressidele end paljundada.

Lisaks siberi katkule üritasid viirused oktoobris maskeerida end ka programmiuuendusteks, käskides laadida nakatunud programme. Redesi nimeline viirus muudab kirja teemat, mille järgi teda ära tunda, kuid üsna tihti on teemaks midagi Microsofti tarkvarauuendusega seonduvat. Kirja sisu algab lausega ?Just recieved this in my email. I have contacted Microsoft and they say it?s real!? ning järgneb näiliselt edasi saadetud Microsofti kiri.

Teine viirus nimega Anset tegutses peamiselt Saksamaal. Seal kasutatava Trooja Hobuse tüüpi programmide tõrjetarkvara uuenduse taha maskeerunud viirus tõusis oktoobri lõpuks maailmas kolmandale kohale viiruste leviku edetabelis.

Enimlevinud viirused oktoobris olid endiselt Sircam ja Hybris. Nimda nimeline viirus sai endale viimasel kuul hulga uusi modifikatsioone, mis tema äratundmise raskemaks teeb. Andrus Koka Baltic Comuter Systemsist nimetas oktoobris variutsenud ohtude seast ka trooja hobuseid, mis nakatunud veebilehtede kaudu kasutajaid ähvardasid, kes kahtlastel lehekülgedel käisid. ?Eesti lehtedel veel viirust pole kohanud, aga kahtlastel eriti me ei käi ka,? ütles Koka.

Viirusetõrjujate TOP 4 oktoobris

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing