Hokimansa asemel vutitiim

Hannes Rumm 16. november 2001, 00:00

Teisipäeval avaldatud Euroopa Komisjoni eduaruande kõige selgem sõnum on see, et üks laienemisstsenaarium on asendumas teisega.

Kui Eesti sai erinevalt Lätist ja Leedust 1997. aastal kutse liitumisläbirääkimistele, oli enamus Euroopa Liidu liikmesriike huvitatud suhteliselt kiirest ja väiksest laienemisest. Selle stsenaariumi kohaselt kavandati EL eelarvesse juba 2002. aastaks raha, mis pidi katma Poola, Ungari, T?ehhi, Sloveenia, Eesti ja Küprose liitumiskulud.

Ent see stsenaarium ei teostunud. Põhjusi selleks oli palju. Näiteks suurim kandidaatriik Poola (38 miljonit elanikku) on laienemist pidurdanud, venitades tuima rahuga majandusreformidega. Poolal pole kiiret kuhugi, sest on avalik saladus, et suurim EL liikmesriik Saksamaa ei ole nõus laienemisega, mis jätab välja Poola.

Nüüd tahab vähemalt ELi ?valitsus? ehk komisjon, et 2004. a liituks loetletud kuuik pluss Läti, Leedu, Slovakkia ja Malta. Teisisõnu ühineks ELiga mitte hokimeeskond, vaid peaaegu terve vutitiim.

Kas selline areng Eestile on see kasulik või kahjulik? Nagu enamasti, on vastus sellisele küsimusele ?nii ja naa?. Kui käivitunuks väike ja kiire stsenaarium, andnuks see Eestile võrreldes kahe lõunanaabriga mitme-aastase tugeva konkurentsieelise tänu suurtele EL rahasüstidele ning paremale investeerimiskliimale. Muidugi rahuldanuks see meie eneseuhkust.

Teisalt ? päris paljudele Eesti ettevõtetele oleks tekitanud probleeme see, kui Eesti lõunapiir olnuks mõneks ajaks ka range re?iimiga EL välispiir.

?Suure paugu? stsenaarium tähendab seda, et tugevasti uuenenud EL saab aastal 2004 enam-vähem korraga valmis, uue Euroopa kaardi saab siis (tänu ka rööbiti toimuvale NATO laienemisele) peaaegu päris valmis joonistada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing