Kohus mõistis Kadrina ?ampoonivõltsija vangi

16. november 2001, 08:13

Eile mõistis Lääne-Viru maakohus süüdi Kadrina endise spordijuhi Ahto Laanemägi ja karistas teda kaubamärgi omaniku ainuõiguse rikkumise eest poolteiseaastase vabadusekaotusega, kirjutab Virumaa Teataja.

Süüdistuse järgi villis Laanemägi aastatel 1998-2000 Kadrinas firma Procter Gamble kõõmavastase ?ampooni kaubamärgi Head Shoulders siltidega varustatud plastikpudelitesse Ortost pärit vedelseepi.

Kaubamärgi omaniku ainuõiguse rikkumise eest karistatakse Eestis süüdlast kriminaalkorras alates 1999.aasta veebruarist.

Kuigi Laanemägi end kohtus süüdi ei tunnistanud ja keeldus tunnistusi andmast, leidis maakohus kohtunik Merike Allikmäe eesistumisel, et Laanemägi süü kaubamärgi omaniku ainuõiguse rikkumises on tõendamist leidnud.

Kohtunik viitas tunnistajate ütlustele, kes kinnitasid, et võlts?ampooni villimine toimus Laanemägi juhtimisel. Mehe teadlikule tegevusele viitas ka Kadrinas Raua 12 tootmishoones torustike paigaldamine ja villimisseadmete muretsemine.

Procter Gamble hindas firmale tekitatud kahju 3,1 miljonile kroonile, kuid esitas Laanemägile tsiviilhagi 1,5 miljonile kroonile.

Tsiviilhagi esindaja Anu Uritam ei nõustunud kohtualuse kaitsja väitega, et Laanemägi kasutatud kaubamärk polnud Eestis kaitstud. Uritami ütlust mööda kahjustas Laanemägi oma teoga ka Eesti rahvusvahelist mainet.

Maakohtu otsusega kuulub tsiviilhagi rahuldamisele, kuid summa suuruse määrab kindlaks tsiviilkohus.

Kohus pidas Laanemägile karistuse määramisel süüd raskendavaks asjaoluks, et mees tegutses omakasu saamise eesmärgil. Süüd kergendavaid asjaolusid polnud. Ka ei olnud kohus veendunud, et Laanemägi ei jätka vabadusse jäädes kuritegelikku tegevust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing