Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jaekaubandus üllatas

  Möödunud nädalal üllatasid Ameerika Ühendriigid tugeva jaemüügi kasvuga oktoobris. USA majandusministeeriumi andmetel kasvas maailma suurimas majanduses jaemüük pärast 2,2protsendilist langust septembris 7,1. Jaemüügi rekordilise kasvu taga oli eelkõige autode läbimüük, mis tänu gigantide General Motorsi ja Ford Motor Co nullintressiga liisingupoliitikale hüppas veidi üle veerandi ? 26,4 protsenti.
  Aga ka siis, kui automüüki mitte arvestada, kasvas jaemüük tervelt protsendi võrra, mis oli tunduvalt rohkem kui analüütikute poolt prognoositud 0,4 protsenti.
  Sellest, et USA jaemüüjatel on pärast 11. septembri terrorirünnakut hästi läinud, annavad tunnistust ka juhtivate jaemüügikettide kolmanda kvartali majandustulemused.
  Maailma suurim jaemüügikett Wal-Mart teatas kolmandas kvartalis 8,2protsendilisest kasumi kasvust. Texase osariigis asuv J.C. Penny teatas kolmandas kvartalis 0,13dollarilisest puhaskasumist aktsia kohta, kusjuures eelmise aasta kolmandas kvartalis sai jaemüügikett iga aktsia kohta 0,24 dollarit kahjumit.
  Maailma suurimaid remonditarvikutega kauplevaid jaemüügikette Home Depot teatas aga koguni 20protsendilisest kasumi kasvust kolmandas kvartalis ja dividendimäära suurendamisest 25 protsendi võrra. Tõsi, kompanii maksab dividende suhteliselt vähe ? 5 USA senti kvartalis.
  Energeetikasektorist tulid aga möödunud nädalal halvad uudised. Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) ei suutnud oma tahet läbi suruda ning sundida kartelli mittekuuluvaid riike koos nendega naftatootmist vähendama. OPECi naftaministrite erakorralisel nõupidamisel võeti küll vastu otsus alates 1. jaanuarist vähendada tootmist 1,5 miljoni barreli võrra ööpäevas, kuid seda tingimusel, et kartelli mittekuuluvad riigid tulevad nendega kaasa ja vähendavad tootmist poole miljoni barreli võrra ööpäevas. Kartelli mittekuuluvad riigid sellest plaanist eriti vaimustatud ei ole. Venemaa lubas alandada tootmist vaid 30 000 barreli võrra ööpäevas, Norra aga teatas, et praegu on nafta hinnatase piisavalt kõrgel ja tootmise vähendamise vajadust nad ei näe.
  Tulemusena langes nafta hind paari päevaga ligi viiendiku. Pea sama suure kolinaga kukkusid energeetikafirmade aktsiad ja investeerimispangad ruttasid kärpima nende reitinguid ning hinnasihte. Kolmanda kvartali kasumid olid energeetikagigantidel kuni 20 protsenti väiksemad kui eelmisel aastal. Neljas kvartal tuleb tõenäoliselt veel kehvem.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Esmaspäeval peatab börs LHV aktsiatega kauplemise
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Seoses LHV aktsiate jagunemisega peatab Tallinna börs esmaspäeval nendega kauplemise ning uuesti avanemisest teatab börs eraldi.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Haapsalu raudtee pikendamine liigub teadmata tulevikku
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Lisaks Tallinna Haigla Euroopa Liidu taasterahastust eemaldamisele otsustas valitsus lõpetada ka Turba–Risti raudtee ehitamisele 34 miljoni euro mahus toetuse andmise.
Sõda pani Stora Enso Eestis pea ületamatu väljakutse ette Ettevõttel rekordiline aasta
Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu pidi mullu rekordilise aasta teinud Stora Enso Eesti leidma Näpi tehases asenduse 60 protsendile toormele, mis seni tuli idapiiri tagant.
Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu pidi mullu rekordilise aasta teinud Stora Enso Eesti leidma Näpi tehases asenduse 60 protsendile toormele, mis seni tuli idapiiri tagant.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.