Töö kadumine Rootsis tõi Kreenholmi tüli

20. november 2001, 09:11

Tekstiilitööstuse töökohtade üleviimine Narva on tekitanud Rootsi ajakirjanduses süüdistustelaine, mida Kreenholmi Valduse peadirektor Meelis Virkebau peab õelaks ja ebaõiglaseks, kirjutab Postimees.

Juba ligi 30 aastat on Rootsi tekstiili- ja õmblusvabrikud jahtinud madalama palgatasemega maid, kuhu osa tootmisest üle viia, alandamaks toodete omahinda konkurentsis püsimiseks.

Üks viimastest Rootsis suurt vastukaja leidnud koondamistest toimus Rootsi tekstiilitööstuskontserni Boras Wäfveri Skene linna Kungsforsi tehases, kus 180 töötajast sai koondamisteate 134, sest ettevõteotsustas sulgeda kudumistsehhi ja pool ketrusvabrikust, et kolida need osaliselt üle Boras Wäfveri omanduses olevasse Narva Kreenholmi.

Saja-aastase tekstiilitööstuse traditsiooniga Skene linna elanike nördimusel polnud piire ? koguti protsestiallkirju ja korraldati protestidemonstratsioon.

Praegusi töötingimusi Kreenholmis kirjeldab Rootsi suurim päevaleht Dagens Nyheter (DN): ?Vaadates neid tellisest kindlusi ja betoonlobudikke, millest Kreenholm koosneb, pole küll sõna ?tänapäevane? see, mis esimesena keelele tuleb. Kudumisvabrikus on kuum, ketrusvabrik on mattunud puuvillatolmu ja müra nivoo on väga kõrge, kuid peaaegu keegi ei kanna kõrvaklappe ega kaitsemaske.?

Kreenholmi ametiühinguesimees Julia Dmitrijeva kurdab Rootsi lehele, et nõukogude ajal oli töötajatel tagatud nii palk, turvatunne, õppimisvõimalused kui ka tervishoid. ?Siis tundsime end inimestena, nüüd oleme orjad,? kurtis Dmitrijeva, kes sooviks sarnaselt oma Rootsi kolleegiga samuti kuuluda kontserni Boras Wäfveri juhtkonda, et osa saada ettevõtet puudutavast informatsioonist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing