Astmeline tulumaks võtab Eestilt perspektiivitunde

21. november 2001, 00:00

Usu või ära usu, aga 71protsenti 15-74aastastest inimestest pooldab astmelist tulumaksu, nii väidab värske Emori uuring. Küsitletud on, tõsi küll, vaid viitsadat inimest.

Äripäeva arvates pole küsitletud inimesed ilmselt teadvustanud, milliselt sissetulekute tasemelt kõrgemad maksumäärad rakenduvad. Kui peaks selguma, et juba keskmiselt palgalt, siis astmelise tulumaksu pooldajate arv kindlasti väheneb.

Eile laekusid III kvartali keskmise palga andmed ? 5300 krooni kuus miinus tulumaks. Lihtsamast lihtsam: kui riik soovib, et füüsilise isiku tulumaksu laekumised ei väheneks, peab osa inimesi hakkama rohkem tulumaksu maksma. Tulumaksulaekumiste vähenemist ei soovi ilmselt ka need 71 küsitletutest, kelle unistus on ikka ümberjagamisele mineva summa suurenemine, mitte vähenemine.

Külma du?ina peaks aga mõjuma riigikogu rahanduskomisjoni esimehe Kalle Jürgensoni arvutus, et rohkem peaksid hakkama tulumaksu maksma juba need inimesed, kes teenivad kuus 5000?6000 krooni bruto. See on ju tänane keskmine palk. Kas keskmine palk miinus praegune 26protsendiline tulumaks ehk 3960?4700 krooni neto annab tänases Eestis juba rikka inimese mõõdu välja? Kui seame rikkuse lati sedavõrd madalale, pole ilmselt lootustki kunagi rikkamaks saada. Taas on põhjust korrata tõdemust, et võrdne rikkus pole võimalik, küll aga võrdne vaesus.

Tõenäoliselt tekitab keskmise palga senisest kõrgem maksustamine siiski tugeva vastureaktsiooni, mis astmelise tulumaksu idee nurjab. Kui õpetajad, politseinikud, päästetöötajad hakkaksid rohkem maksma, oleks see nali ruudus. Kas ei juhtu samamoodi nagu imporditollidega põllumajandustoodetele, kui teravilja tollid kergitasid ka loomasööda hinda ja lõid niiviisi põllumehi endid. Enne tehtud, siis mõeldud.

Astmeline tulumaks nullib edu võitluses ümbrikupalgaga ? tegelikud maksulaekumised hoopis vähenevad. Hüppeliselt suureneb inimeste registreerumine füüsilisest isikust ettevõtjaks ja osaühingute asutamine. Kuni jõukamate maksumaksjate Eestist lahkumiseni. Samas suureneb nõudlus maksukonsultantide järele, riigi tüssamine, finantskeemia ja susserdamine. Kes on hankinud maja, auto ja suvila ebaausal teel, sellest ei maksa arvata, et ta hakkab maksma astmelist tulumaksu.

Kui eesmärk on maksutulude suurendamine, tuleb kõigepealt ikkagi maksupetturid kätte saada. Kui aga valimispropaganda ? siis on ulatuslik ümberjagamine kompu, mis peab massid valimisurnide ette tooma.

Emoril tasuks aga mõelda, kuivõrd objektiivne on 500 inimese küsitlus astmelise tulumaksu kohta, kellest umbes 125 on pensionärid, 25?50 (sõltuvalt määrangu rangusest) töötud, lisaks on veel õppureid. Pole ime, kui inimesed, kes ise tulumaksu ei maksa, nõuavad ülejäänutelt suuremat koormist. Kas või protesti märgiks.

Kui riigi maksusüsteem ei stimuleeri rohkem teenima, vaid rohkem vegeteerima, siis on mandumine selle riigi tulevik. Valik on meie.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 12:06

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing