Esimene maksupolitsei protsess sai lahendi

Inge Rumessen 23. november 2001, 00:00

?Kui inimesed irvitavad Eesti riigi üle, siis tuleb ka riigil võtta teine positsioon,? ütles maksupolitsei juht Enriko Aav.

Olles kaheksa eri tegevusalaga äriühingu eesotsas jättis Andres Ojavere (29) maksuametile esitamata käibedeklaratsioonid. Enriko Aava selgitusel oli tegu kriminaalkuriteoga, sest Ojavere ei unustanud, vaid jättis tahtlikult ning jätkuvalt ka pärast halduskaristust deklaratsioonid esitamata. ?Mulle jäi mulje, et need äriühingud tegelikult ei tegutsenud või olid raskustes.?

Kohtus süü omaks võtnud Ojaveret ei õnnestunud Äripäeval kätte saada.

Lisaks kaheksale äriühingule on tema elukoha aadressile registreeritud OÜ Advisor, mille kohta pole samuti esitatud maksudeklaratsioone. Samuti pole võimalik konsultatsiooniteenuseid pakkuva firmaga ühendust saada.

Hetkel töötab Ojavere OÜ Virgim Trade direktorina. Kohtunik Katre Poljakova sõnul kinnitas Ojavere eeluurimisel, et selle firmaga on kõik korras.

Kuigi maksupolitsei ei tegelenud selle juhtumi puhul maksuvõlgadega, on osal firmadel ka maksuvõlad. Näiteks ASil RBE Transaact on Krediidiinfo andmeil maksuametile tasumata 56 000 krooni, lisaks viivist 31 000 krooni eest. ASi EKE Ehitus maksuvõlg koos viivisega aga küündib juba 5 mln kroonini.

?See ei tähenda, et me kogu tähelepanu suuname neile, kel deklaratsioon esitamata,? ütles Aav. ?Kui aga on tegemist kriminaalkuriteoga, see tähendab, et on kuriteo koosseis ja tahtlikult, isikliku kasu huvides on jäetud esitamata aruandlus, võtame selle muidugi ette.?

Hetkel on maksupolitsei tähelepanu all käibemaksu pettused ning ka ümbrikupalga juhtumeid, millega on riigile tekitatud rahaline kahju. ?Ümbrikupalkadega on nagu altkäemaksuga, et mõlemad osapooled tahavad varjata. Vihjetesse suhtume kriitilise pilguga, kui hakkavad ühe firma kohta korduma, siis on põhjust tähelepanu pöörata.?

Möödunud nädala seisuga on deklaratsiooni jätnud maksuametile esitamata 5400 käibemaksukohustuslasest äriühingut, mis on ligi viiendik nende koguarvust (sh pankrotistunud ettevõtted ning müümata riiulifirmad).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing