Ülo Toomsalu • 22. november 2001 kell 6:09

Kalurite püünisetasu võib kallineda

Üleeile arutasid keskkonnaministeeriumi kalandusspetsialistid ning mereinstituudi teadlased Saaremaal kalurite esindajatega kalavaru olukorda ning tuleva aasta püügivõimalusi, kirjutab Pärnu Postimees.

?Tõenäoliselt lähevad räime seisevnootade ja mõrdade tasud kuni 2,5 korda kallimaks,? ütles Saaremaal käinud Pärnumaa keskkonnateenistuse kalanduse peaspetsialist Mart Arula. Ta lisas, et kindlalt saab seda väita siis, kui ministri määrus on Riigi Teatajas avaldatud.

Püüniste loa tasu sõltub väljapüügist ning kala keskmisest turuhinnast. Et tänavu oli räimesaak Arula andmeil erakordselt hea ning hindki normaalne, tuleb rannakalureil uuel aastal püüniste lubade eest rohkem raha välja käia.

Arula nentis, et ehkki rannakalureil läheneb püügilubade avalduste esitamise tähtaeg 1. detsember, pole tänaseni selge, kui suured tulevad järgmise aasta püügivahendite tasud ning kui palju ja milliseid püüniseid on Pärnumaa rannikumeres lubatud kasutada. Teadmatus valitseb püügipiirangutegi suhtes.

Saaremaal oli palju juttu räimevaru kehvast seisukorrast ning saarlaste nigelast räimesaagist, rääkis Arula. Seetõttu on kavas kehtestada Läänemere Eesti vetes traalpüügi lisapiirangud, et avamereräim saaks segamatult randa kudema tulla.

Õnneks jätkub Liivi lahes räimevarusid ja võib loota, et rannakalurite püüniste arvu oluliselt ei kärbita, teatas Pärnumaa kalandusspetsialist.

Küll hakkab tuleval aastal kehtima seadusemuudatus, mis lubab piiratud vahenditega töönduslikku püüki taas rannaküla elanikele.

Jäme ots on praegu rannikuäärsete valdade käes, mis peavad rannaküla elanikud kindlaks määrama, ütles Arula.

Selge on see, et kolmevõrgumeeste arv kasvab taas ning püügikoormus suureneb, aga kala jääb meres järjest vähemaks.

Hetkel kuum