Ministrid väldivad ID-kaardiga seotud probleemide selgitamist

Merike Ojasson 23. november 2001, 00:00

Nii Looduse kui Laari eest rääkisid eile pressiesindajad. Valitsuse pressiesindaja Priit Põiklik suunas küsija siseministeeriumisse ja sealse avalike suhete osakonna juhataja Ilona Leib vastas esitatud küsimustele ID-kaartide liini maksumuse, riigi kohustuste ja mahasalatud projektimaksumuse kohta, et ?tundub, et tegemist on ideoloogilise mõistmatusega?.

Sisuliselt ei tunne ükski riigiesindaja kohustust vastata eilses Äripäevas ilmunud väite kohta, et ID-kaardi valmistamislepingule alla kirjutades ostis siseminister sisuliselt 331 miljoni eest kiipkaardiliini, millel hakatakse suure tõenäosusega peale ID-kaartide tegema ka pangakaarte.

Rahandusminister Siim Kallas palus avalike suhete juhil edasi öelda, et ta on oma kriitika selle kohta juba varasemal ajal välja öelnud ja ei pea vajalikuks seda meedia vahendusel korrata, sest koalitsioonis sõlmitud kokkuleppe kohaselt ei kritiseeri poliitilised partnerid avalikkuses teineteise tegemisi.

Eile trükist ilmunud Isamaaliidu infolehes kinnitab siseminister Tarmo Loodus: selles võib kindel olla, et riik käivitab isikutunnistuste väljastamise. ?Kui seadustest tulenevalt on tehtud juba ligi 200 miljonit krooni kulutusi, et hakata väljastama nii isikutunnistusi kui ka uue põlvkonna passe, siis ei saa seda raha lihtsalt korstnasse kirjutada,? vastas Loodus.

Hansapank Eesti peadirektor Andres Liinat ütles, et temale teadaolevalt ei hakka Hansapanga kiipkaardid tulema samalt liinilt, kus trükitakse ID-kaarte. Suvel müüdi oma personaliseerimisseadmed ?veitsi päritolu firmale TRÜB põhjusel, et pank saaks tegeleda oma põhitegevusega.

?Hansapank on pangakaartide isikustamise teenuse tarbija ja meil ei ole põhjust uurida, kuidas TRÜB oma riske maandab ? ostab lisaks uusi liine või täiustab neid,? ütles Liinat.

Samas tunnistas Liinat, et kui riik korraldas konkursi ID-kaardi tootja leidmiseks, nägi ka Hansapank selles head võimalust leida endale partner.

Küsimusele, kas kogu juhtumit, kus riik ostab sisuliselt liini, mille peal hakatakse ka pangale kiipkaarte tegema, võib nimetada äritrikiks, vastas Liinat, et sellist küsimuse püstitust ei saa pidada õigeks, kuna Hansapangale teadaolevalt on liini ostnud TRÜB Baltic AS.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing