Pimedad ööd toovad inimesed kodust välja

Riina Kallas 23. november 2001, 00:00

Tänavu viiendat sünnipäeva tähistava festivali programmis leidub üle 300 filmi, millest põhiprogrammis linastub 135 mängufilmi 49 riigist. Enim filme on Ameerika Ühendriikidest, Norrast, Prantsusmaalt ja Eestist.

Festival algab järgmisel kolmapäeval tudengifilmide festivaliga ?Uneskõndijad?, mille raames linastub üle 60 tudengifilmi (teiste seas Taani filmikooli Super 16 ja eesti tudengite tööd) ning mis on ainulaadne võimalus osa saada noorte filmitegijate katsetustest. Festivali programmijuhi Tiina Lokki sõnul on nõudlus ja pakkumine tudengifilmide järele olemas, kuid Skandinaavia maades ning teistes meile lähimates riikides tudengifestivale ei korraldata.

Järgmisel laupäeval avab Norra film ?Lahe ja pöörane? (?Cool and Grazy?) festivali põhiprogrammi, milles on leidnud koha ka paarkümmend Euroopa Filmiakadeemia tänavust nominenti. Neist viis kandideerivad parima filmi auhinnale: ?Intiimsus? (?Intimacy?), ?Itaalia keel algajatele? (?Italiensk for begyndere?), ?Klaveriõpetaja? (?La Pianiste?), ?Amelie? (?Le fabuleux destin d? Amelie Poulain?) ja ?Eksperiment? (?Das Experiment?). Esimest korda saab festivalil näha tai filmikunsti.

Eraldi programm on seekord pühendatud norra filmidele. Aasta 2001 on selle maa filmikunstile olnud murranguline nii kinokülastajate arvu kui ka rahvusvahelise tunnustuse poolest. Nii festivali avafilm ?Lahe ja pöörane? kui endise vaimuhaige kohanemisest reaalsusega rääkiv ?Elling? kandideerivad Oscaritele ning konkureerivad Euroopa Filmiauhindadele vastavalt dokumentaal- ja mängufilmi klassis.

Eraldi märkimist väärivad ka Inglise sõltumatu stuudio Hammer Film Production Ltd õudusfilmid. Stuudio tegutses 26 aastat, kuni 1975. aastani, mil ettevõte pankrotistus. Selle ajaga valmis 200 filmi, millest nii mõnigi on pälvinud kultusfilmi austava nime. Kuulsaimatest filmidest linastuvad PÖFFil ?Frankensteini needus? ja ?Dracula?. Vampiirid on Hammeri lemmikteema ning neid võib kohata veel filmides ?Vampiiritsirkus?, ?Kurjuse kaksikud? ja ?Vampiiriarmukesed?.

Esimest korda festivali ajaloos näidatakse eraldi filme ka noortele ja lastele nimetuse all ?Just film?. Kuni 12aastasi lapsi lõbustavad viis fantaasiarikast mängufilmi, teiste seas ?Iking? (Island) ja ?Imet? (Taani).

Noortefilmide programmis ?Kasvamise valu? linastuvad filmid, mis räägivad noorte probleemidest: konfliktid vanemate, kaaslaste ning ühiskonnaga, enese seksuaalsuse avastamisest.

Korraldajad tõstavad muuhulgas esile filme ?Armas Rita?, ?Minu vend Tom? ja noortekomöödiat ?Krampack?. Kokku linastub noorteprogrammis 15 kahe viimase aasta jooksul tehtud filmi.

Kolmandat aastat järjest saab festivali raames näha animafilme, seekord nimetuse all ?Animated Action?. Selle raames antakse nii läbilõige eesti animafilmidest kui näidatakse Venemaal, Kanadas jt riikides valminud filme. Esmakordselt jagatakse parimatele animafilmidele auhindu.

PÖFFi filmivalik on aasta-aastalt suurenenud. Tiina Lokki sõnul on optimaalne filmide arv sellel aastal juba saavutatud ning nüüd on järele jäänud vaid tõsta festivali kvaliteeti, et tulevikus tõusta kindlalt kuulsamate sekka: Cannes, Berliini filmifestival, Karlovy Vary (T?ehhi filmifestival) jne.

Eelmisel aastal käis festivalil filme vaatamas üle 36 000 inimese ning sel aastal oodatakse veelgi suuremat publiku tähelepanu. ?Meil pole ainult ni?ipublik. Võib öelda, et festivali külastajad on läbilõige Eesti sootsiumist,? julgustab Lokk kinokülastajaid.

Programmi kokku pannes on ta alati püüdnud leida igale eale ja maitsele midagi, nii palju kui see ligikaudu viie miljoni krooni suuruse eelarve puhul on olnud võimalik. Järgmisel aastal on kavas eelarvet suurendada seitsmele ja poolele miljonile kroonile ning see on samm suurte festivalide nimistusse lähemale.

Karismaatiline Tiina Lokk on meie ? filmigurmaanide ? rõõmuks jälle hea hulga vastupandamatuid filme üheks tervikuks suutnud võluda. Usun, et tõelisel fännil jookseb juba suu vett lugedes järjest profimalt kujundatud kodulehelt tulevate maiuspalade ülevaadet. PÖFF teeb inimesed kindlasti palju õnnelikumaks ? palju häid impulsse siia pimedasse maasse.

Eelmisest aastast on hea mälestus filmidest ?Keegi ei kirjuta kolonelile? ja ?Tantsija pimeduses?. Suure põnevusega ootan viiendalt festivalilt selliseid pipraterasid nagu ?Elling?, ?Egoistid?, ?Amelie?, ?Kapp?, ?Klaveriõpetaja?, ?Teiste maitse?, ?Eksperiment?, ?Vihmaperioodi pulmad?, ?Seksikas tõbras?, ?Von Trieri 100 silma?, ?Seitsmes sari?, ?Memento? ja ?Võimalikud maailmad?.

Olen eelmiste aastate festivalidel olnud rohkem juhukülaline, kuid sel aastal oli tõesti plaanis festivalist süstemaatilisemalt osa võtta.

Pimedate Ööde filmifestival on igati teretulnud, sest toob uusi inimesi väärtfilme vaatama. Ma ei tea, kuidas nende filmide külastatavusega pragu on, aga ega nõukogude ajalgi vene, gruusia väärtfilmidele just tormi joostud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing