Keelustamine ei lahenda alkoholiprobleemi

26. november 2001, 00:00

Nõustun täielikult Taavi Rõivase kirjutisega, mis ilmus 22. novembri Äripäevas (vt. Alkoholiseadusega inimeste vastu). Meil on seljataga ?suurepärane? kogemus alkoholismivastasest võitlusest mitte eriti kaugest minevikust. Nimelt Gorbat?ovi ?kuiv seadus?. Kas sellega suudeti likvideerida alkoholism?

Allakirjutanu oli sellel ajal paras väänikas, nii umbes 15. Vahetevahel tekkis meilgi ulakas mõte poistega pudel veini või õlut kamba peale võtta. Meie väikeses maakohas müüdi sellal poes õlut kaks korda nädalas ja õllest kangemat kraami üks kord nädalas kella 14?16. Napsupäeval oli kogunenud poe juurde sadakond inimest ja meil ei jäänud küll kunagi pudel saamata, kui selleks oli soov.

Siit järeldubki tõsiasi, et ülirangete keeldude ja piirangutega alkoholivallas olukorda ei lahenda, pigem vastupidi. Alaealiste alkoholi ja muu kraami tarbimise vastane võitlus peaks algama eelkõige kodust, seejärel koolist ja lõpetades meie riigi kontrollorganitega.

Üks konkreetne soovitus seadusetegijatele, mis puudutab alaealisi ja alkoholi. Kui alaealine, näiteks 17aastane (kuid näeb välja vanem) jääb vahele legaalse alkoholi või tubaka ostmisega legaalsest müügikohast, tuleks müüjat trahvida vähemalt 10 000 krooniga. Seda vaatamata tõsiasjale, et müüja rikkus seadust võib-olla pahaaimamatult. Iga alaealine alkoholi või tubakatoodete ostja läheb aga seaduserikkumisele täiesti teadlikult. Lahendus oleks väga lihtne. Trahvida tuleks 10 000 krooniga ka alaealise vanemaid, hooldajaid või siis seda ?head onu?, kes alaealisele alkoholi või tubakatooteid ostis. Selline lahendus oleks äärmiselt tõhus.

Kuigi seadusega võib piirata kohta, vanust ja kellaaega, peaks arvestama, et salaviina müüja ei küsi iial kliendi käest passi. Samuti ei ole tema müügiurka uksel silti: ?Vastavalt vallavalitsuse otsusele toimub alkoholi müük kella 10?19.?

Kas tõesti on veel vähe salaviina müüjaid-tootjaid, liiminuusutajaid, narkomaane, et neid igasuguste tobedate, legaalset alkoholi piiravate seadustega juurde tekitada? Võiks selle asemel üritada tõsta legaalse ja kvaliteetse alkoholi tarbimiskultuuri. Oleks huvitav korraldada eksperiment, mis kuulub küll utoopia valdkonda, kuid milles vähemalt allakirjutanu oleks nõus kohe osalema. Kogu Eestis sulgeda reede või laupäeva õhtul alates kella 19 eranditult kõik kohad, kus müüakse alkoholi, ka õlut. Seadusetegijate loogikast lähtudes peaks siis eranditult kõik inimesed täielikult kained olema.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing