Rootsi töösturid tulevad luurele

Heidit Kaio 26. november 2001, 00:00

Teisipäeval kohtuvad Tallinnas 25 rootslasega Eesti tootjad, kes on huvitatud allhanketöödest ettevõtetele, mis varustavad Volvot, Scaniat ja Saabi. Järgmisel päeval Tallinnas samas kohas ootavad rootslasi lätlased. Delegatsioon külastab ka Leedut ja Poolat.

Eestisse saabuvad Rootsi ettevõtjad on erineva tausta ja erinevate ootustega. Delegatsioonis on esindatud väikeettevõtted ja ka börsifirmad. On neid, kes kuulavad vaid maad, ja neid, kel on selged ootused ja kes püüavad leida külastatavatest maadest soodsaimat allhanke võimalust.

Näiteks elektriliste seadmete tootja Denson Produkter AB ootab loodab leida monteerijat. ?Meil puuduvad eelistused riikide suhtes. Otsime parimat hinna-kvaliteedi suhet,? ütles ettevõtte juht Göran Karlsson.

Delegatsioonis on neid, kes soovivad osavõtjatele ise teenust pakkuda. Näiteks Binar AB on konsultatsiooniettevõte, mis aitab uusi projekte käima tõmmata. Volvo, Scania ja Saab on tema kliendid. Binar AB tegevjuhi Andres Stridsbergi sõnul osalevad nad delegatsioonis, et pakkuda oma teenust juhul, kui keegi leiab endale ringreisil partneri.

Üks suurematest Eestisse tulevatest tootjatest Haldex Brake Products AB direktor Mats Carlberg ütles, et tulevad eelluuret tegema. Nad ei sea ootusi kohe koostööpartneri leidmisele, pigem on otsingud suunatud investeeringutele, mis võivad toimuda kahe aasta pärast.

Volvot, Saabi ja Scaniat torudega varustaval Helénsil on Eestis juba harukontor olemas. Filiaali tegevjuhi Urmas Helenurme ütlust mööda tuleb Helénsi esindaja Rootsist Eestisse, et juhul kui siit leitakse allhankija, veenda teda kasutama just nende tooteid. ?Muidugi paljud kohtumisele tulevatest Eesti ettevõtetest on juba meie kliendid,? ütles Helenurm.

EAS Ekspordiagentuuri direktori Lea Kroonmanni ütlust mööda on delegatsioon pandud kokku olukorras, kus Rootsi autotootjate planeeritav kulude optimeerimine enam ettevõtetele kasvutulemust ei anna. Rootsi ettevõtjatel on plaanis vähendada tootmiskulusid ligi 10 protsenti. Uutelt partneritelt oodatakse sama kvaliteeti, mis on praegustel tarnijatel.

Sven Åke Berglie Rootsi Autotööstuse Tarnijate Assotsiatsioonist ütles, et rootslaste pinnasondeerimises pole midagi unikaalset. Rootsi autotööstuse konkurendid Saksamaa ja Prantsusmaa on tellinud allahanketöid T?ehhist ja Poolast. Et konkurentsis püsida, peavad ka rootslased otsima odavamaid võimalusi. ?Eestil on head võimalused, sest ta on hinna poolest Poolast ja Lätist soodsam. Eesti on stabiilne maa,? ütles Berglie.

?Eestlaste palgad on madalad ka järgneva 15 aasta jooksul. Eesti asub lähedal Rootsile ja arenevale Venemaa turule,? ütles Hallberg-Sekromsi juht Gunnar Bergström Göteborgis toimunud kohtumisel.

Claes Lantz transpordiettevõttest Schenkers ütles, et Eestis toimib tollisüsteem paremini, Läti ja Leedu tollis on alles mõjud nõukogude ajast.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing