Eesti ja Läti hakkavad jagama Liivi lahe kalapüügivõimalusi

27. november 2001, 16:47

Eesti ja Läti kalanduskonsultatsioonidel lepiti kokku, et pooled moodustavad ühise töörühma, mis hakkab edaspidi jagama Liivi lahe püügivõimalusi kahe riigi vahel, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialisti Enno Kobakese sõnul on seni Läänemere kalanduskomisjon eraldanud kogu Läänemerele, kaasa arvatud Liivi lahele, ühtse räimekvoodi, kuigi varu Liivi lahel on hinnatud eraldi. Et teadlaste hinnangul elutseb Liivi lahes iseseisev räimepopulatsioon, tuleks tulevikus Liivi lahe räime väljapüügimaht eraldada üldisest Läänemere väljapüügimahust. Sarnaselt käitub Läänemere kalanduskomisjon Botnia lahega, mille räime- ja kilukvoodi eraldab Komisjon muust Läänemerest eraldi.

Lähiajal esitab Eesti Läänemere kalanduskomisjonile vastulause, kuna Eesti pole nõus varude ühtse hindamisega Läänemeres kõigile maadele proportsionaalselt, sõltumata lokaalsest varude olukorrast. Kobakese sõnul on Venemaa juba esitanud Läänemere kalanduskomisjonile oma vastulause ja kuuldavasti teeb seda ka Läti.

Eesti sai konsultatsioonidel olulist infot ka sellest, kuidas läks Lätil Euroopa Liiduga läbirääkimistel kalanduspeatüki sulgemine.

'Ka Lätile teeb muret see, et pole lõplikult teada, milline püügire?iim hakkab Liivi lahes olema pärast Euroopa Liiduga ühinemist,' ütles Kobakene.

Läti on esialgu välja pakkunud erire?iimi, mille kohaselt võiks Liivi lahes püüda laevanimekirjade alusel ja laevadega, mille peamasina võimsus ei ületaks 221 kilovatti. 'Kuna Liivi laht on madal meri, on ta väga kergesti haavatav. Seetõttu peab laevade arv ja nende võimsus olema piiratud,' ütles Kobakene.

Eile ja täna peetud kalanduskonsultatsioonid on iga-aastased. Taas saavad Eesti ja Läti kalandusjuhid kokku aasta pärast, töögrupi tasemel kindlasti juba varem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing