Eesti ja Läti asuvad Liivi lahe kalapüügivõimalusi jagama

ÄP Online 28. november 2001, 00:00

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialisti Enno Kobakese sõnul on seni Läänemere kalanduskomisjon eraldanud kogu Läänemerele, kaasa arvatud Liivi lahele, ühtse räimekvoodi, kuigi varu Liivi lahel on hinnatud eraldi.

Et teadlaste hinnangul elutseb Liivi lahes iseseisev räimepopulatsioon, tuleks tulevikus Liivi lahe räime väljapüügimaht eraldada üldisest Läänemere väljapüügimahust. Sarnaselt käitub Läänemere kalanduskomisjon Botnia lahega, mille räime- ja kilukvoodi esitab komisjon muust Läänemerest eraldi.

Lähiajal esitab Eesti Läänemere kalanduskomisjonile vastulause, sest Eesti pole nõus varude ühtse hindamisega Läänemeres kõigile maadele proportsionaalselt, sõltumata lokaalsest varude olukorrast. Kobakese sõnul on Venemaa juba esitanud Läänemere kalanduskomisjonile oma vastulause ja kuuldavasti teeb seda ka Läti.

Eesti sai konsultatsioonidel olulist infot ka sellest, kuidas läks Lätil Euroopa Liiduga läbirääkimistel kalanduspeatüki sulgemine.

?Ka Lätile teeb muret see, et pole lõplikult teada, milline on püügire?iim Liivi lahes pärast Euroopa Liiduga ühinemist,? ütles Kobakene.

Läti on esialgu välja pakkunud erire?iimi, mille kohaselt võiks Liivi lahes püüda laevanimekirjade alusel ja laevadega, mille peamasina võimsus ei ületa 221 kilovatti. ?Kuna Liivi laht on madal meri, on ta väga kergesti haavatav,? ütles Kobakene.

Kaks päeva peeti iga-aastasi kalanduskonsultatsioone. Uuesti saavad Eesti ja Läti kalandusjuhid kokku aasta pärast, töögrupi juba varem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing