Ollila ähvardab Nokia Soomest minema kolida

Tõnis Arnover 29. november 2001, 00:00

Jorma Ollila ütles Soome TV1 telesaates ?Nokia ? liiga suur Soome jaoks?: ?Praegu on Nokia tippjuhtkond, peakontor ja suurem osa tootearendusest Soomes, kellest nüüd otseselt sõltub, kui kaua see kestab. Loodetavasti Soome ühiskond kannab hoolt sellest eest, et ka nii suurel firmal oleks riigis hea olla.? Nii selgelt ei ole Ollila varem firma Soomes püsimise tingimusi seadnud ja paljud küsivad, kas see on ultimaatum või arutelule õhutamine.

Erinevalt Rootsist, kus suurfirmade peakontorite välismaale kolimine on muutunud üsna tavaliseks, on see Soomes seni pigem erand. Aga probleem on olnud aktuaalne juba pikka aega. Meenutagem kasvõi soomlaste kartusi mõni aeg tagasi, kui Eesti kavandas ettevõtte tulumaksu kaotamist.

Soomes on ettevõtte tulumaks praegu 29. Koonderakondlasest rahandusminister Sauli Niinistö annab Helsingin Sanomates Ollilale õiguse, öeldes, et ettevõtte 29protsendiline tulumaks on hakanud kahandama Soome konkurentsivõimet, eriti kui teised riigid on vahepeal oma makse kergendanud. Lisaks viitab ta Soome maksude laiapõhjalisusele, st maksustavaid objekte on palju. See muudab maksuprotsendi suhtelise madaluse tema sõnul illusoorseks. ?Ei ütleks, et 29protsendiline maksutase oleks laia maksubaasiga riigis eriti ahvatlev,? arvas ta.

Soome Tööstuse ja Tööandjate Liidu (TTL) uueks esimeheks valitud Parteki kontserni tegevdirektor Christoffer Taxell peab samuti ettevõtte tulumaksu alandamist vajalikuks ja ütleb, et praeguste maksumäärade järgi teenib Soome riik suhteliselt rohkem maksutulu kui nii mõnigi teine Euroopa riik. Majandusringkondade väitel vajaks Soome tööstus vähemalt neljaprotsendilist ettevõtte tulumaksu vähendamist.

TTLi maksueksperdi Tero Honkavaara väitel on Soomes kümneid firmasid, kelle maksumäär on jõudnud valukünnise lähedale. Näiteks reederfirma Finnlines tegevdirektor Antti Lagerroos on öelnud, et kui valitsus kehtestab tonnaa?imaksu, mis firmat ei rahulda, siis viib ta peakontori Helsingist Saksamaale Lübeckisse.

Kuna Jorma Ollila ei täpsustanud, mis makse ta silmas peab, siis arvab rahandusminister Niinistö, et Ollilat häirib ettevõtte tulumaksust veelgi rohkem kõrgepalgaliste töötajate tulumaks.

Ühest küljest puudutab see Soome Nokiasse tööle tulevaid välismaalasi, kellele rahandusministeerium on Ollila taotlusel pikendanud maksusoodustuse aastani 2003.

Teisest küljest ei meeldi kindlasti Ollilale ja teistele Nokia juhtidele optsioonitulu võrdsustamine palgatuluga ja selle minek astmelise tulumaksu alla. Nii pidi Ollila oma eelmise aasta üle 300 miljoni marga küündinud sissetuleku pealt maksma maksudeks 57,5, samal ajal kui kaks korda suuremat kapitalitulu teeninud JOT Automationi eksomaniku Veikko Lesoneni maksumäär oli ainult 29.

Rahandusminister Sauli Niinistö loodab, et Ollila avaldus aitab taaselustada tema enda aasta tagasi algatatud diskussiooni selle üle, et Soome olemuselt sotsiaaldemokraatlik ühiskond peab õppima edukate rikastumist taluma. ?Soome saab kasu sellest, kui Nokia ja suurte metsatööstuskontsernide käsi hästi käib. Kuna ühiskonna kogutulu sellest on vägev, peaks ta suutma taluda ka firma omanike ja töötajate rikastumist,? leiab minister.

Rahandusministeeriumi asekantsler Johnny Åkerholm aga leiab, et ehkki Nokia juhtide mure on mõistetav, ei saa riik üksikfirma huvide järgi joosta. Tema sõnul peab ministeerium oma põhiülesandeks luua niisugune maksusüsteem, mis arvestab rahvastiku vanuselise struktuuri muutumist lähikümnenditel. Soome maksude kogumäär langeb 43 protsendile, mis on ELi keskmine tase. Ministeerium peab hea majanduskasvu korral võimalikuks alandada selle ka 40-le, kust see hakkaks jälle tõusma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing