Kaubandussuhetes Venemaaga olgu eeskujuks Soome

30. november 2001, 00:00

Talvesõjas hukkus sadu tuhandeid inimesi ning Soome pidi Venemaale loovutama Karjala. Ent president Kekkonen lõi suhetes Venemaaga selge joone, tänu millele Karjala kaudses mõttes tagasi võideti.

Tänu Vene-suunalise ettevõtluse arendamisele ning paindlikule ja konstruktiivsele lähenemisele Venemaale suutis Soome suurelt naabrilt üsna palju kasu välja pigistada. Selle kaudu tugevnes kogu Soome riik.

Eesti peaks väikese riigina paratamatult tihedalt integreeruma maailmamajandusse. Lääne poolt on uks avatud, ida poolt kinni. Lõuna suunaga võib rohkem rahul olla, Läti-Leedu on enam-vähem Eesti kaupadele avatud, Ukraina samuti. Paraku kujuneb nende riikide ostujõud üsna väikeseks, erinevalt hiigelturust Venemaast.

Arenenud rigid vaatavad meie kanti Läänemere ääres kui platsdarmi Venemaale. Ilmselt võiks otstarbekaks pidada vanadest hädadest üle olemist. Meie konkurentsivõimeline majandus kipub ära vajuma. Alles me lugesime ajalehtedest, et maailma imetleb meid, suu ammuli. Nüüd selgub hoopis, et keegi õieti ei tunnegi meid.

Seda, mida Venemaa meilt küsib, võib olla palju. Samas Rahvaliit ei feti?eeri üldse Vene suunda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing