Inno Tähismaa • 29. november 2001 kell 9:21

Lacto käive sulas aastaga 10 korda

Piimatootmisettevõtte Lacto käive on aastaga sulanud pea 10 korda, kuna varasema AS Lacto ligi 300 mln käibe kõrval oli uue tootmisettevõtte AS Rapla Dairy möödunud aasta käive 34 mln krooni.

?Kirjutage nii,? vastas AS Rapla Dairy juhatuse liige Kristiina Kibe küsimusele käibe languse kohta. Tema sõnul ei saa ta firma tegevuse ja tausta kohta midagi rääkida. Ettevõtte juhtkond peab praegu nõu ja tuleb välja pressiteatega, kui vajalikuks peab, ütles Kibe.

Kristiina isa, põllumajandusettevõtte OÜ Estonia juht ja AS Rapla Dairy nõukogu liige Peeter Kibe ütles, et ka tema ei tea ettevõtte kohta muud kui et selle omanik on Yagub Haidary.

Peeter Kibe ütles, et Rapla Dairy on toomisettevõte ja AS Lacto müügiettevõte, mis müüb Lacto toodangut. Tema sõnul Dairy toodab ja Lacto müüb eri liiki pulbreid läbi Prantsusmaa eri turgudele. Kogu toodang läheb ekspordiks.

Aastal 1999 oli AS Lacto käive äriregistrile esitatud aruande põhjal 279 mln krooni. Aasta käibeprognoos oli 400 mln krooni. AS Lacto möödunud aasta käibeprognoos oli 1,3 miljardit krooni, räägitud on 500 mln kroonist, ent ettevõte pole oma tulemusi äriregistrile esitanud. Tootmisettevõtte AS Rapla Dairy käive oli 34 mln krooni.

Lacto gruppi kuuluvad peale Dairy mitmed põllumajandusettevõtted nagu AS Lacto Agro, AS Aravete Agro, OÜ kabala Agro, Peetri PMÜ, OÜ Vaimastvere Põllumehed ja OÜ Lustivere, kokku ligi 6000 lehmaga.

OÜ Estonial on koos tütarettevõttega OÜ Sõrandu Farm 2100 lehma.

AS Lacto kaotas võimaluse müüa kaupa Euroopa turule, kui ettevõte jäi möödunud aastal vahele pettusega. Suvel peatasid nn eurokontrollid Rapla Dairy loa müüa kaupa Euroopa Liidu turule. Nüüd turustab ettevõte kaupa läbi Euroopa kolmandatesse riikidesse.

Hetkel kuum