Börsiülevaade: Euroopa börse raputavad kõrvaltegurid

03. detsember 2001, 09:55

Maailma suurima energeetikafirma Enron pankrott ja probleemid Argentina rahasüsteemis tõotavad täna Euroopa aktsiaturgude allapoole viia. Tallinna börs peaks esialgu sündmusi stabiilselt kõrvalt vaatama.

Möödunud reedel avaldasid oma kvartalitulemused Tallinnas 4 viimast börsiettevõtet. Kuna börsi mänguajal suutis oma tulemuse avaldada vaid Tallinna Farmaatsiatehas <GR#EE.FARMA> , siis jõuti reageerida vaid talle. Paraku negatiivselt.

Kolmandas kvartalis 16% käibelangust ja ligi mln krooni kroonisest kahjumist teatanud Farmaatsiatehase aktsia ostuäär langes 4% ja sulgemishind 13%, tasemeni 26,50 krooni. Koos XXL.EEga olid nad ainukesed Tallinna börsi ettevõtted, kes ei suutnud III kvartalis kasumit teenida.

Ülejäänud kolm oma tulemused avaldanud ettevõtet millegi suurega ei üllatanud ning seetõttu ei ootaks nende aktsiate olulist nihkumist reedeste tasemete juurest.

Euroopa turgudel investorite fookuses olnud tehnoloogiasektor tegi reedel tagasi viimaste päevade kaotusi ja hoidis meeleolu üleval ka Tallinnas. Kolm põhinimekirja liideraktsiat läbisid korraliku tõusu.

Eesti Telekomi <GR#EE.ETL> aktsia sulgus positiivse Euroopa telekomisektori valguses 68,25 kroonil, liikudes päevaga üles 2,3%. Norma <GR#EE.NORMA> tõusis 52,90 kroonini.

Sarnaselt neljapäevaga tehti reedese päeva lõpus paar mahukat tehingut Hansapanga <GR#EE.HP> aktsiatega. Kui neljapäeval vahetas kolme tehingu käigus omanikku ligi 84 000 aktsiat, siis reedel liigutati kahe tehinguga kokku 88 000 aktsiat.

Aktsia lõpetas nädala 147 kroonil ehk 0,6% plussis ning ei peaks langema ka täna, kuna panga suuromaniku Swed-banka soov kahandada pangagrupi töötajate arvu peaks hetkel liialt suurt LTB töötajaskonda hõlmavale Hansapangale mõjuma vaid hästi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing