Andres Kärssin • 3. detsember 2001 kell 9:50

SEB ei vaata ennast ülevõetava pangana

Rootsi SEB pangandusgrupp ei pea ennast pärast ebaõnnestunud ühinemisläbirääkimisi Swedbankiga ülevõetavaks pangaks, kirjutab Financial Times Deutschland (FTD).

SEBi juhatuse esimehe Lars Thunelli sõnul on viimasel ajal küll levinud kuulujutud, kuid neil pole tõepõhja all. FTD märgib, et 'kahtlusaluste' ringi kuulusid hiljuti Den Danske Bank kui ka Deutsche Bank - mõlemad on SEBi ülevõtmissoovi eitanud.

Samas on ajalehe sõnul SEBi laienemistempo esialgu pidurdunud. Kontserni nõukogu esimees Jakob Wallenberg teatas, et Swedbankiga ühinemise ettevalmistamine Swedbankiga võttis väga palju energiat ning SEB sedalaadi sammu esialgu ette võtta ei söenda.

Wallenbergi sõnul ebaõnnestus ühinemine täielikult Euroopa Komisjoni ettekirjutuste tõttu ning siin polnud tegemist pankade poolse huvi raugemisega. Komisjon nõudis, et ühinenud pangad oleks oma ühisest 50-protsendisest turosast Rootsis loobunud 10 protsendist. 'Montiga oli palju kõnelusi ning selge oli see, et turuosa puhul polnud kompromissid võimalikud,' ütles Wallenberg FTD-le.

Ajalehe sõnul pole Rootsi nelja suure pangandusgrupi vahel lähemal ajal ühinemisi ilmselt oodata, pigemini on mõeldavad rahvusvahelised projektid. 'Iga pank peab tänasel päeval kaalutlema, millina on ta strateegiline positsioon,' ütles Thunell.

Nagu kõik pangad kannatab ka SEB kuluprobleemi käes. FTD märgib, et kulude vähendamise programmi raames tahetakse aastani 2003 säästa 264 miljonit eurot aastas. Kokkuhoid puudutab panga kõiki tegevusvaldkondi. 'Sellest pääseb ainult Baltikum, kus pangandusturg tormiliselt kasvab,' kirjutab ajaleht.

Hetkel kuum