4. detsember 2001 kell 10:35

Soomet ähvardab elektrihinna tõus

Soome riigi Tehnika Uurimisinstituudi (VTT) värske arvestuse järgi kasvab elektrienergia hind lähikümnenditel järsult, kui riik ei suurenda panust säästlikumale tehnoloogiale, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kui uusi tuumajaamu ei ehitata, toob energiatarbimise kasv ning Kioto lepingus võetud kohustused vähendada kasvuhoonegaase kaasa 2 030 800 miljoni euro ehk 4,7 miljardi Soome marga suuruse lisaarve.

Teine stsenaarium, kus eesmärk saavutatakse peamiselt maksude tõstmisega, tähendab 1,6 miljardi euro ehk 9,5 miljardi marga suurust lisakulu. Kolmas, kus heitmeid vähendatakse tehnoloogia tõhustamise abil, läheks maksudena maksma 130 miljonit eurot ehk 770 miljonit marka.

Lisaks väiksematele kuludele on panustamine tehnoloogiale soodne alternatiiv veel sellegi poolest, et energiatehnoloogiast on saamas Soome jaoks oluline ekspordiartikkel.

Hetkel kuum