Perearstid mures: eelarve piiramine ohustab haiget

05. detsember 2001, 08:36

Kavandatav ravikindlustusseadus piirab perearstide ravimieelarvet, mistõttu arstid kardavad, et rahapuudusel tuleb aastalõppudel haigetele määrata odavaid ja vähetõhusaid ravimeid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tallinna Puuetega Inimeste Koja esinaise Külli Urbi sõnul teeb teda ärevaks see, et arst hakkab kokkuhoiu mõttes välja kirjutama odavaid ravimeid. ?Kallid ravimid nii väga tervist ei kahjusta. Odavamad, eriti kui neid aastaid kasutada, mõjuvad maksale ja südamele,? rääkis ta. ?Need kõrvaltoimed nõuavad pärast pikaajalist kasutamist juba ise haiglaravi.?

Urb nentis, et ei kujuta kõiki piiratud eelarvest tingitud ebamugavusi ette. ?Minu üheksa-aastane epileptikust liitpuudega laps sööb kolm tabletti iga päev. Ilma ravimiteta ei saaks me kindlasti hakkama.?

Tallinna Allergiaühenduse esinaine Maie Jürisson ütles, et allergikutele tähendaks ravi edasilükkamine senisest raskemat haiguse kulgu.

Ka Jürisson kartis, et raha lõppedes hakkab arst ilmselt välja kirjutama odavaid ravimeid.

Tallinna Perearstide Seltsi esimees Eero Merilind kinnitas, et rahapuudusest tingitud valiku ette seadmine sunnib arsti ebaarstlikult käituma. ?Määravaks muutub ravimi hind, mitte toimeained ja kõrvaltoimed,? tõdes ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing