Aega tabamas

Reet Weidebaum 07. detsember 2001, 00:00

Teatris voolab aeg teadagi omasoodu ? tund, päev, aasta või kümnend võib mööduda mis tahes ajahetkega. Samas võib viivu laval ka seisatada, et seda põhjani nautida.

Tallinna Linnateatri Taevalaval äsja esietendunud ?Võlumägi? teeb nii seda kui teist ? dramatiseeringu tegevus kulgeb läbi 7 aasta, peatades aeg-ajalt üksikuid hetki, et neid tantsides nii tegelaste kui ka vaataja meeltesse kinnistada.

Lavastaja Jaanus Rohumaa sõnul ei oleks lavastust sündinud ilma Erkki-Sven Tüüri loodud muusikata ? vaatajana ei kujuta ma seda teksti teatrilaval vist ka ilma Teet Kase koreograafiata enam ette. Kõige ettearvamatumates kohtades lähevad näitlejad tekstidelt üle liikumistesse, mõjudes osalistena unenäokatketes, millest ärkamisel jääb hinge veel pikaks ajaks värelev lumm. Linnateatri näitlejate musikaalsus ei ole vist püsivaatajale uudiseks, nauditaval tasemel moderntantsukeele valdamine tuli aga tõelise üllatusena!

Thomas Manni romaani dramatiseering ja lavale toomine on märkimisväärne teatrisündmus ? erinevate kihtide, vihjete, liinide ja tegelaskujude paljusus on ahvatlev ja hirmutav ühtaegu, pakkudes interpretatsioonivõimalusi filosoofilisest elu ja/või armastusdraamast ajaloolise või ühiskonnaanalüütilise farsini. Jaanus Rohumaa oma näitetrupiga ei ole lavastusele ?anrimääratlust andnud, võimaldades nii vaatajal ise selle üle mõtiskleda ja otsustada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing