• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Devalvatsioon hävitab usalduse

  Teinekord võib lehest lugeda, et mõni riik on devalveerinud oma valuuta. Kas tõesti on taas spekulandid suutnud hävitada mõne maa uhkuse ? oma raha väärtuse ? küsitakse sellistel puhkudel.
  Tavaliselt ei murra spekulandid lihtsalt heast peast mõne riigi valuutat ? tavaliselt on rünnatava riigi majandusel probleemid. Näiteks poliitikud on paisutanud riigieelarve liiga suureks, väliskaubanduse tasakaal on paigast ära, ettevõtted või eraisikud on laenanud liiga palju või on valuutareservide suurt kahanemist oodata.
  Poliitikud sõimavad teinekord (Malaisia, Argentina) asjata spekulante devalvatsiooni (või sellele lähedase olukorra) põhjustamises ? investorid tahavad kasumeid välismaale viia ning teinekord ka ebasoodsate tingimuste korral investeeringust loobuda. Võlausaldajaid laenavad riigile või selle ettevõtetele raha, lootes õiglaselt saada laenuraha ja intresse tagasi.
  Valuuta devalveerinud riigi vastu väheneb kapitaliturgude usaldus, neil on raske uut kapitali kaasata või vanu laene refinantseerida. Kui riigil on suur välislaenukoormus, tuleb laenude eest kohalikus valuutas rohkem maksta, mistõttu on tõenäoline maksude tõstmine ning kehvenev maksulaekumine. Elanikkonna ostujõud kahaneb, inimesed suudavad tarbida vähem importkaupu. Ekspordile orienteeritud ettevõtete elu läheb lihtsamaks tänu madalamatele tootmiskuludele. Intressitase tõuseb ja jääb laenusaamise raskuste tõttu kõrgeks.
  Ühe riigi valuuta devalvatsioon võib tuua ahelreaktsioonina kaasa teiste analoogses makromajanduslikus olukorras olevate riikide või samasugust ekspordistruktuuri omavate riikide valuutade väärtuse kahanemise, kuna nende riikide võime eksportida kahaneb esimesena oma valuuta devalveerunud riigi ekspordivõime kasvu tõttu teiste arvel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andrus Tamm: Narvas aitaksid luua töökohti ainult heanaaberlikud suhted
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ühe konsultatsioonifirma hinnangul tõi Nord Stream 2 projekt Soome ligikaudu 600 töökohta ja 413 miljoni euro jagu majanduslikku kasu. Kas te kujutate ette, kuidas oleks Ida-Virumaale ja Eestile tervikuna mõjunud selline rahasüst, küsib Keskerakonna Narva nimekirjas kandideeriv Andrus Tamm vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Nafta hind tõuseb kuuendat päeva ja lõppu ei paista
Brenti toornafta jätkas täna kiiret tõusu ja ületas 80 dollari taseme, sest nõudlus ületab jätkuvalt pakkumist ning varud vähenevad, vahendab Reuters.
Brenti toornafta jätkas täna kiiret tõusu ja ületas 80 dollari taseme, sest nõudlus ületab jätkuvalt pakkumist ning varud vähenevad, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: ärikinnisvara trendidest ja IT-sektori tööjõuprobleemidest
US Real Estate'i juhatuse esimehe Aavo Kokaga räägime ärikinnisvara trendidest ja sellest, kui oluline roll on COVIDiga võitluses ruumide ventilatsioonil.
US Real Estate'i juhatuse esimehe Aavo Kokaga räägime ärikinnisvara trendidest ja sellest, kui oluline roll on COVIDiga võitluses ruumide ventilatsioonil.
Sõõrumaa vaidlushimulisest Oliver Kruudast: nimetan seda sadomasoks
Urmas Sõõrumaa väldiks lõputuid vaidlusi, millesse on ennast mässinud temaga olümpiakomiteesse kuuluv, kohtutäiturite eest pakku läinud endine suurärimees Oliver Kruuda. Mida ta olukorrast arvab, rääkis Sõõrumaa väljaandele Gentleman.
Urmas Sõõrumaa väldiks lõputuid vaidlusi, millesse on ennast mässinud temaga olümpiakomiteesse kuuluv, kohtutäiturite eest pakku läinud endine suurärimees Oliver Kruuda. Mida ta olukorrast arvab, rääkis Sõõrumaa väljaandele Gentleman.